Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-04-19 10:23 Komentarai: (0)
Trečiadienį Europos akcijų rinkos nuosaikiai augo, toliau mažėjant rinkų nerimui dėl geopolitinės įtampos Sirijoje, vertinant besimezgantį Šiaurės Korėjos dialogą su JAV, bei stengiantis nesureikšminti aprimusio JAV prekybos konflikto su Azijos šalimis.

Vokietijos DAX augo +0,04 proc., Stoxx Europe 600 +0,29 proc., o šalia kitų veiksnių susilpnėjęs Britanijos svaro kursas paskatino šalies FTSE 100 indekso augimą +1,26 proc. Didieji Amerikos indeksai taip pat pernelyg nenutolo nuo rinkos atidarymo reikšmių tačiau judėjo skirtingomis kryptimis (Dow Jones -0,16 proc., S&P 500 +0,08 proc.).

Europos automobilių gamintojų akcijos vakar dominavo tarp regiono pardavėjų ir krito -0,95 proc., po to kai rinkoje buvo paskelbti naujų automobilių registracijų rezultatai. Kovo mėnesį Europoje buvo užregistruoti 1,793 mln. naujų automobilių pardavimai, kurie lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai traukėsi -5,2 proc. „Volkswagen“ grupės pardavimai lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai išliko stabilūs ties 415 tūkst. riba, o nuo metų pradžios augo +5,1 proc. „Peugeot“ grupės pardavimai įtraukus pernai įsigyto „Opel“ padalinio rezultatus augo 59,8 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, „Renault“ grupės pardavimai per tą patį laikotarpį traukėsi -3,2 proc., o „Toyota“ grupės rezultatai prastėjo 5,5 proc. Didžiausioje Europos naujų automobilių rinkoje Jungtinėje Karalystėje automobilių pardavimai traukėsi 15,7 proc., Vokietijoje buvo užfiksuotas -3,4 proc. kritimas, Prancūzijos pardavimų apimtys augo +2,2 proc. Lietuvoje kovą buvo parduota 2,7 tūkst. naujų automobilių, arba trečdaliu daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Trečiadienį JAV Federalinio Rezervų Banko pristatytoje praėjusio mėnesio 12 FED apygardų ataskaitoje pranešta, kad kovo mėnesį ekonomikos aktyvumas vertinamose apygardose augo, o bendras požiūris į ekonomiką išliko teigiamas, nepaisant to, kad kaikuriuose sektoriuose, tokiuose kaip pramonės, žemės ūkio ar transporto buvo jaučiamas susirūpinimas dėl patvirtintų bei laukiančių įgyvendinimo šalies importo tarifų. Daugumoje regionų augo vartotojų išlaidos, kurių teigiamas pokytis buvo fiksuojamas mažmeninės prekybos bei turizmo srityse, o tuo tarpu automobilių pardavimai prastėjo. Teigiamus pokyčius taip pat demonstravo būsto paskolų bei komercinio nekilnojamojo turto statybų apimtys. Darbo rinkos užimtumas, kaip rodo ir makroekonominiai duomenys išliko aukštas, tačiau ataskaitoje minimose apygardose buvo juntamas aukštesnės kvalifikacijos darbuotojų poreikis. Atlyginimų augimas apygardose išliko kuklus. Kainų augimas visose apygardose bendrai paėmus taip pat buvo nuosaikus, tačiau buvo užfiksuota ir ženklių šuolių: dėl naujų tarifų sparčiai augo plieno kainos, taip pat buvo fiksuojamas statybinių medžiagų bei transporto paslaugų kainų augimas. Rengiant ataskaitą talkinę verslo atstovai tikisi, kad pastarųjų kategorijų prekių augimas turėtų išlikti ir ateityje. Ataskaitoje nebuvo dramatizuojama situacija dėl JAV importo tarifų įvedimo, išskyrus tai, kad buvo akcentuojami laikini kainų pokyčiai bei verslo sprendimai, kurie yra natūralūs siekiant pasiruošti galimiems JAV tarptautinės prekybos apribojimams. Nerimo neįžvelgia ir apžvalgininkai, kurie teigia, kad didžiausią įtaką rinkos sprendimams šiuo metu turėtų daryti augančios ekonomikos rodikliai bei gerėjantys kompanijų rezultatai, o prekybos karai tik blaško investuotojus.

Brent rūšies naftos kaina vakar augo +2,65 proc., o šiandien ryte 08:16 val. buvo paaugusi dar +0,6 proc. ir laikėsi ties 73,9 JAV dolerių už barelį lygiu, rinkai vertinant vakar pasirodžiusius praėjusios savaitės JAV naftos rinkos duomenis. JAV žaliavinės naftos atsargos praėjusią savaitę krito -1,1 mln. barelių (-0,25 proc.), o benzino -2,97 mln. barelių (-1,24 proc.) nepaisant to, kad buvo laukiama abiejų apimčių augimo. Naftos gavyba praėjusią savaitę augo +0,14 proc. iki 10,54 mln. barelių per dieną, o naftos perdirbimas traukėsi -1,1 proc., nepaisant to, kad buvo tikimasi +0,3 proc. apimčių augimo.

Vakar D. Trumpas bebaigdamas susitikimą su Japonijos premjeru Sh. Abe, pažadėjo plėtoti šiltesnius dvišalius tarptautinės prekybos santykius, taip sumažindamas nerimą dėl Japonijos importo į JAV apribojimų. Japonijos NIKKEI 225 indeksas šiandien ryte į naujienas reagavo teigiamai ir 08:24 val fiksavo +0,38 proc. augimą. Tuo tarpu kiti Azijos indeksai šiandien ryte taip pat judėjo į viršų: Kinijos CSI 300 stiebėsi +1,41 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,29 proc.

Valiutų rinkos

GBP/USD kursas vakar krito -0,59 proc. iki 1,4203 lygio, ties kuriuo laikosi ir šiandien ryte, po to kai vakar buvo paskelbti lūkesčių neatitikę šalies kovo mėnesio infliacijos rodikliai (reikšmė: 2,5 proc., prognozė: 2,7 proc.). Rinkoje nerimaujama, kad prastesni nei prognozuota rodikliai gali paskatinti šalies centrinį banką gegužės pradžioje vyksiančio susitikimo metu nedidinti bazinės palūkanų normos. Mažėjant įtampai Šiaurės Korėjoje, bei atsiradus ženklų dėl JAV bei Japonijos prekybos santykių atšilimo, USD/JPY kursas šiandien ryte antrą sesiją iš eilės stiprėjo ir 08:31 val. laikėsi ties 107,43 lygiu (+0,19 proc.). Trečią sesiją iš eilės ženklių pokyčių nefiksavo EUR/USD kursas, kuris šiandien ryte laikėsi ties 1,2383 lygiu (+0,07 proc.)

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje dėl problemų Švedijos serveriuose vakar prekyba vyko tik valandą. Šios prekybos metu pasiekta 83 tūkst. Eur apyvarta, absoliučią daugumą šios sumos (72,7 tūkst. Eur) sugeneruojant „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, kur akcijos kaina nepakito ir išliko ties 1,9 Eur.
 
Dar nėra komentarų