FED turėtų pradėti mažinti balansą rudenį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-08-03 17:52 Komentarai: (0)
Amerikos Federalinis Rezervų bankas šį rudenį turėtų pradėti mažinti savo arti rekordinės vertės 4,5 trilijono dolerių balansą, pareiškė šio banko San Francisko padalinio vadovas John Williams.

„Tai turėtų užtrukti ketverius metus kol balansas bus sumažintas iki tinkamo lygio. Nors dar nesusitarėme koks tai turėtų būti dydis, tačiau tai bus daug mažiau nei yra dabar“ - sakė jis.

Po praėjusį mėnesį įvykusio Amerikos Centrinio banko atstovų susitikimo buvo pranešta, kad gan greit bus pradėtas šio banko balanso mažinimo procesas. Dauguma ekonomistų prognozuoja, kad to sulauksime jau rugsėjį.

John Williams mano, kad nuosekliai mažinant Centrinio banko balansą, tuo pačiu šalyje ir toliau palaipsniui bus didinama bazinė palūkanų norma, t.y. augs skolinimosi kaštai.

Tuo tarpu Amerikos Federalinio Rezervų banko Bostono padalinio vadovas Eric Rosengren duodamas interviu taip pat užsiminė, jog jis irgi per artimiausią šio banko atstovų posėdį, kuris bus surengtas rugsėjo 19-20 dienomis, gali pritarti sprendimui pradėti įgyvendinti Centrinio banko balanso mažinimo programą.

„Rinka mums pradėjo sakyti, kad atrodo tai tinkamas metas paskelbti apie balanso mažinimą. Kadangi federalinių fondų palūkanų norma jau gerokai viršija nulinį lygį, nėra jokios priežasties ilgiau turėti papildomą pritaikomą pinigų politikos priemonę, kuri susijusi su balansu“ - tikino jis.
 
Dar nėra komentarų