Dažniausios pradedančių investuoti klaidos

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Pristatome pagrindines dažniausiai pasitaikančias pradedančių investuotojų klaidas. Susipažinimas su šiomis klaidomis ir jų įsisąmoninimas gali padėti išvengti rimtų finansinių nesėkmių.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2016-05-09 18:32 Komentarai: (0)
Kiekvienas iš mūsų vienoje ar kitoje srityje, veikloje veikdami ar priimdami sprendimus padarome klaidų ir žinoma, jų išvengti nėra įmanoma, tačiau galima sumažinti jų skaičių ir mastus. Dažniausiai klaidas padaro tie, kurie kurioje nors srityje, tuo pačiu ir investavime, tik žengia pirmus žingsnius, kitaip tariant yra naujokai. Žinoma, geriausia mokytis iš kitų klaidų.

Pradedantys investuotojai, kurie neturi pakankamai žinių ir investicinio plano, padaro daug pasikartojančių klaidų. Taigi, pristatome pagrindines dažniausiai pasitaikančias pradedančių investuotojų klaidas. Susipažinimas su šiomis klaidomis ir jų įsisąmoninimas gali padėti išvengti rimtų finansinių nesėkmių.

Neturėjimas pagrindinių žinių apie investavimą ir pasikliovimas sėkme

Asmenys, kurie neturi elementarių žinių apie investavimą, lengvai patenka į situaciją, kuomet sprendimus lemia emocijos, kurios yra blogiausias patarėjas ir dažniausiai nulemia nuostolius.

Pasirėmimas tik informacija iš žiniasklaidos, rekomendacijomis ar pažįstamų patarimais vietoj to, kad kruopščiai atlikti fundamentalią analizę

Įmonių veiklos rezultatų analizavimas yra privalomas. Skaičiai nemeluoja. Fundamentali analizė, kuri tiria priežastis, suteikia vertingais faktais pagrįstas žinias.

Nemokėjimas reaguoti į ilgalaikį kritimą arba augimą

Viltis, kad krentanti kompanijos akcijų kaina galiausiai atsistatys, t.y. netaikymas vieno iš pagrindinių principų laiku apriboti nuostolius, tai labai rimta klaida. Tokią klaidą paprastai lemia plano neturėjimas kaip ir kada pasitraukti iš nesėkmingo sandorio. Panašiai yra su momentu, kada užfiksuoti sėkmingą sandorį. Viso to rezultatas yra tai, jog emocijos paima viršų, ir jos lemia, jog investuotojas laikys pingančias akcijas, nors racionaliau būtų jas parduoti, na o brangstančių akcijų atveju, jas parduoti. Neverta aklai manyti, jog nepalanki situacija pasikeis ir krentančioje tendencijoje esančios kompanijos akcijos atsigaus bei pakils, nes kainos kritimas reiškia, kad įmonė turi problemų. Ir priešingai, jog brangstančios akcijos netrukus ims pigti, nes augimas rodo jų stiprumą.

Investavimas pinigų, kurių investuotojas negali prarasti

Reikėtų investuoti tik tuos pinigus, kuriuos galite sau leisti prarasti. Priešingu atveju investuotoją apims baimė, kad jis juos gali prarasti ir tuomet jis negalės priimti teisingų sprendimų.

Nesugebėjimas pasimokyti iš savo klaidų

Net ir didžiausi bei daug patirties turintys investuotojai padaro klaidų, tuo labiau jas gali padaryti pradedantys investuotojai. Todėl geriausia pradėti investuoti nuo mažų sumų, kad mokymosi kaina būtų kuo mažesnė. Tai leis jums įgyti patirties, kurią panaudosite, kai investuosite didesnes sumas.

Kantrybės trūkumas ir greito pelno lūkesčiai

Žaidėjas, kuris tikisi greito pelno, tampa spekuliantu, ir tuomet jo patiriama rizika žymiai padidėja. Viso to rezultatas yra investuotų pinigų praradimas. Daugelis didžiausių rinkos dalyvių yra ilgalaikiai investuotojai, arba netgi itin ilgalaikiai.

Minios kopijavimas

Klaidinga yra vadovautis daugumos sprendimais, t.y. kopijuoti minią, nes ji arba dauguma investuotojų - klysta. Pirkti tuomet, kai kiti masiškai perka, dažniausiai jau būna per vėlu. Kita vertus, kai dauguma traukiasi iš rinkos, tuomet verta pagalvoti apie įėjimą.


Geri ir patyrę investuotojai nepasiduoda emocijoms, kurios yra didžiausias galvos skausmas pradedantiesiems. Profesionalūs investuotojai atlieka ilgalaikes investicijas, laikosi taisyklių, pasirinkto plano, pripažįsta klaidingus sprendimus ir greitai uždaro pozicijas. Norint pakilti iki jų lygio, reikia daug metų, kad sukaupti patirtį, be to, būtina mokytis iš savo ir kitų klaidų, kas tikrai atsiperka. Na o svarbiausia yra nuolatinis savo žinių ir įgūdžių tobulinimas.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų