Septyni patarimai esant dideliam svyravimui rinkoje

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Esant itin dideliems svyravimams ir nepastovumui finansų rinkose, galima tiek greit daug uždirbti, tiek labai greit patirti didžiulius nuostolius, arba netgi netekti viso kapitalo.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2015-12-19 00:34 Komentarai: (0)
Finansų rinkose, tiek akcijų, tiek obligacijų, žaliavų bei valiutų visuomet būna mažesni ar didesni svyravimai, kurie priklauso nuo investuotojų, prekiautojų - spekuliuotojų lūkesčių ir nuotaikų. Pastarosiomis savaitėmis nervingumas ir nežinomybė ūgtelėjo, tad tuo pačiu padidėjo ir svyravimai finansų rinkose. Taigi, septyni pagrindiniai patarimai esant dideliam svyravimui rinkoje.

Esant itin dideliems svyravimams ir nepastovumui finansų rinkose, galima tiek greit daug uždirbti, tiek labai greit patirti didžiulius nuostolius, arba netgi netekti viso kapitalo. Tad norint esant itin sudėtingoms sąlygoms rinkoje išlikti ir dar uždirbti, būtina atsižvelgti į patarimus ir taisykles, kurios leis saugiai ir protingai investuoti bei prekiauti - spekuliuoti.

Suprask prekybos psichologiją

Norint sėkmingai investuoti arba prekiauti nestabiliose rinkose, reikia turėti bazines žinias apie prekybos psichologiją. Kai kainų svyravimai rinkose yra didesni nei įprastai, padidėjęs nestabilumas gali sukelti įvairias emocijas, o patį investuotoją arba spekuliuotoją gali užvaldyti baimė arba godumas. Kintamumas arba svyravimai gali sustiprinti šiuos jausmus, o tai turi didelį poveikį tam, kaip investuotojas arba prekiautojas interpretuoja situaciją rinkoje, t.y. į pirmą planą įsiveržia emocijos, o ne šaltas protas ir tai lemia iracionalių sprendimų priėmimą. Geriausias būdas valdyti emocijas - tai parengti investicinį arba prekybinį planą, nes planas verčia laikytis disciplinos arba drausmės.

Paruošk investavimo planą

Investavimo arba prekybos planas turėtų apimti įėjimo ir išėjimo iš rinkos gaires, griežtas rizikos valdymo taisykles bei nustatytus stop loss (nuostolio apribojimo) ir take profit (pelno realizavimo) lygius. Nuostolių apribojimas - tai be jokios abejonės išgyvenimo raktas ypač nestabiliose rinkose. Jei to nepadarysi, per labai trumpą laiką gali labai greitai padidinti savo nuostolius. Susitaikymas su mažu nuostoliu, kol jis neperaugo į gerokai didesnį, leis išsaugoti kapitalą ir pasitaikius kitai galimybei jį investuoti. Take Profit arba pelnų realizavimo lygius taip pat reikia pritaikyti prie rinkos sąlygų ir jie kartais gali būti padidinti, kad pasiekti didesnį pelną esant didesniems svyravimams rinkoje. Taip pat svarbu ir paskirstyti riziką atidarant mažesnes pozicijas įvairiuose lygiuose bei naudoti diversifikaciją, t.y. investuoti į skirtingus finansinius instrumentus.

Sugriežtink stop loss taisykles

Rinkų svyravimų arba didesnių nestabilumų laikotarpiais verta sugriežtinti stop loss naudojimo taisykles, kad tokiu būdu apriboti riziką susijusią su dideliais kainų svyravimais. Dideli svyravimai dažnai pasitaiko mažiau populiariose arba rizikingesnėse valiutų porose bei žaliavose ir tai gali sukelti nuostolių seką, kurie greitai kaupiasi. Kai kurie investuotojai bei spekuliuotojai taip pat nurodo, jog Stop Loss/Take Profit lygių atitolinimas gali padėti padidinti tikimybę išlikti rinkoje, tačiau tuo pačiu tai susiję su didesnio kapitalo panaudojimu.

Pasirink investavimo strategiją

Geriausios strategijos pasirinkimas dažnai priklauso nuo indentifikavimo, t.y. ar rinka yra augimo fazėje, ar kritimo, ar horizontalioje padėtyje. Esant konsolidavimosi arba horizontaliai fazei siaurų stop loss naudojimas esant dideliems svyravimams mums gali brangiai kainuoti. Esant augimo arba kritimo tendencijai rinkoje atidarome atitinkamas kryptį atitinkančias pozicijas pagal principą „trend is your friend", t.y. trendas yra jūsų draugas. Naudojant pagrįstus stop loss (nuostolio apribojimo) ir take profit (pelno realizavimo) lygius, galima padidinti savo šansus būti sėkmingiems nestabilioje rinkoje.

Susimažink rizikos lygį

Kintamumas arba svyravimai, ypač valiutų rinkoje (Forex), yra daugiausiai siejami su didelio finansinio sverto naudojimu atidarant pozicijas. Esant itin dideliam, arba netgi ekstremaliam svyravimui rinkoje, protinga būtų susimažinti riziką bei naudoti mažesnį svertą. Suvokimas kaip naudoti finansinį svertą ir sumažinti prekybos apimtis - tai papildomi būdai, kaip esant nestabiliai rinkai galima apriboti rizikos lygį.

Pažink rinką

Žinios apie pagrindinių veiksnių, kurie daro poveikį svyravimams rinkoje (ekonominės naujienos, geopolitiniai pokyčiai, Centrinių bankų politika ir veiksmai, techninė analizė ir su ja susijusios priemonės, investuotojų nuotaikos ir net rinkoje vyraujantys gandai) gali padėti jums nustatyti, kiek ilgai užtruks svyravimai arba nepastovumas rinkoje, kokie platūs gali būti svyravimai bei ar galima grąža yra verta duotuoju momentu prisiimamos rizikos.

Lik nuošalyje ir palauk kitos galimybės

Stovėjimas nuošalyje - tai taip pat pozicijos užėmimas. Kartais geriausia yra pasitraukti iš rinkos ir palaukti kitos investavimo galimybės. Disciplinos išlaikymas - tai išgyvenimo raktas nestabilioje rinkoje.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų