Azijos rinkose - pesimizmas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2014-05-16 09:26 Komentarai: (1)
Euro zonos BVP rodikliai nuvylė ir turėjo įtakos pesimistinėms nuotaikoms Europos akcijų rinkose (EUROSTOXX -1,47 proc.). JAV akcijų rinkų indeksų reikšmės smuko antrą prekybos sesiją iš eilės (DOW JONES -1,01 proc., S&P500 -0,94 proc.). Šįryt paskelbta, kad Kinijos bankų blogos paskolos augo sparčiausiu tempu nuo 2005 metų ir šiuo metu sudaro 1,04 proc. nuo bendro paskolų portfelio. Tai jau dešimtas ketvirtis iš eilės, kada vis daugiau paskolų priskiriamos blogoms, o tai reiškia bankų pelningumo rodiklių prastėjimą ir potencialiai griežtesnes skolinimosi sąlygas. Prastos nuotaikos iš Azijos (NIKKEI -1,75 proc., HANG SENG -0,69 proc.) rinkos veikiausiai persiduos ir į Europą, kur laukiame tolesnio indeksų mažėjimo.

Euro zonos BVP 1 metų ketvirtį, palyginti su prieš tai buvusiu ketvirčiu, didėjo 0,2 procento (prognozuotas 0,4 proc. BVP augimas). Palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus BVP augo 0,9 proc., nors tikėtasi 1,1 proc. BVP didėjimo. Prastesni negu laukta duomenys turėjo neigiamos įtakos EUR/USD kursui, kuris pigo iki 1,3652 JAV dolerio už eurą (šįryt 1,3717).

Rusijos BVP 1 metų ketvirtį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, didėjo 0,9 procento. Tikėtasi 0,7 proc. BVP augimo. Rusijos rublis per gegužės mėnesi yra viena sparčiausiai brangstančių valiutų. EUR/RUB kursas svyruoja ties 47,65 rublio už eurą arba rublis yra maždaug 3,5 proc. brangesnis negu mėnesio pradžioje. Tuo tarpu Lenkijos BVP duomenys viršijo prognozes. Lenkijos BVP 1 metų ketvirtį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, didėjo 3,3 proc. arba 0,2 proc. daugiau negu tikėtasi. EUR/PLN kursas siekia 4,19 zloto už eurą.

Vakar paskelbti Lietuvos narystę euro zonoje lemsiantys ekonomikos duomenys. Lietuvos valdžios sektoriaus skolos ir šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) santykis yra 39,4 proc. (maksimalus leistinas rodiklis - 60 proc.), valdžios deficitas - 2,2 proc. BVP (3 proc.), ilgalaikių palūkanų norma - 3,6 proc. (ne daugiau 5,4 proc.). Vidutinės metinės infliacijos rodiklis Lietuvoje balandį buvo 0,6 procento. Nors infliacijos kriterijus dar nėra žinomas, neabejojama, kad Lietuvos rodiklis atitiks minėtą kriterijų. Galutinio Europos Sąjungos tarybos sprendimo dėl Lietuvos patekimo į euro zoną tikimais liepos 22 dieną.

Baltijos šalių regiono biržose vakar vyravo skirtingos nuotaikos. Vilniaus, Talino akcijų biržos smuko po 0,8 proc., o Rygos OMXR kilstelėjo 0,6 procento. Prekyba buvo aktyvesnė negu trečiadienį - bendra apyvarta siekė 1,1 mln. eurų, sudaryti 520 sandorių. Vilniaus biržoje daugiausia prekiauta „Linas Agro Group“ (+2,34 proc., 75 tūkst. eurų). Išaugęs susidomėjimas LAG akcijomis buvo kiek netikėtas, nes svarbių naujienų bendrovė neskelbė. Padidėjusį aktyvumą lėmė aktyvesni užsienio tarpininkų veiksmai. Talino biržoje rinkos dalyviai vertino „Tallink Group“ veiklos rezultatus.

„Tallink Group“ (-2,46 proc.) 1 šių metų ketvirtį gavo 188,2 mln. eurų pajamų ir patyrė 23,4 mln. eurų grynojo nuostolio. Palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, pajamos buvo 1,2 proc. mažesnės, o nuostolis 33,4 proc. didesnis. Rezultatai nuvylė investuotojus, o bendrovės paaiškinimas, kad veikla prastėjo dėl remonto darbų ir persikėlusių Velykų, rinkos dalyvių neįtikino. Didžiausias (71) sandorių skaičius Baltijos šalių biržose rodo, kad į TG rezultatus daugiausia reagavo smulkieji investuotojai.
 
1.   Parašė maxa   2014-05-16 10:02  

http://www.youtube.com/watch?v=fd5MyeqkuyE

How China Fooled The World