Kai kurios esminės investavimo tiesos arba taisyklės (5 dalis)

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Straipsnio, apie kelias populiarias ir per daugelį metų Volstrite patikrintas investavimo tiesas, penktoji dalis.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2011-09-24 01:27 Komentarai: (0)
Per Volstrito dviejų šimtų metų istoriją atsirado ir susikūrė kai kurios populiarios, su investavimu susijusios tiesos arba taisyklės. Laisvalaikio rubrikoje trumpai traders.lt portalo lankytojams pristatome penktąją dalį straipsnio apie kelias populiarias ir daugelį metų Volstrite patikrintas investavimo tiesas bei pateikiame mintis apie jas.

Tai, kas nenori augti, neaugs

Patikrinkime, ar verta įeiti į rinką, kai kalbama apie trendo pokytį. Amerikos investuotojai sako, kad jeigu rinkoje esanti tendencija rodo silpnumo ženklus, tai neverta laukti jos tęsimosi. Bet prieš tai, kai nusprendžiame, kad pasibaigė bulių arba meškų rinka, verta prisiminti, kokia jėga pasižymi trendai. Kad pasikeistų kryptis, kuria dabar juda rinka, reikia labai daug pinigų. Todėl nuomone, apie rinkos perspektyvas, turi pakeisti stambių fondų valdytojai.

Galima turėti daug puikių argumentų, kad rinkos kryptis keičiasi, rinka gali demonstruoti svyravimus ir dvejones, tačiau dominuojanti tendencija gali visiškai nepasikeisti. Štai todėl, net devyniasdešimt procentų prognozių, kad vyraujanti bulių ar meškų rinka jau netrukus baigsis, būna pasmerktos nesėkmei.

Tačiau pagunda investuoti į galimą trendo pasikeitimą yra didžiulė. Per ilgą horizontą akcijų rinka, atmetus infliaciją, duoda uždirbti iki dešimties procentų per metus. Tuo tarpu jei mes visada galėtume uždirbti esant buliui rinkai, ir galėtume išvengti meškų rinkos, per kiekvieną kitą bulių rinką uždirbtume mažiausiai šimtą procentų pelno, na o per meškų rinką uždirbtume iš didelių palūkanų už indėlius bankuose.

Taigi, šis žaidimas gali būti pelningas. Ir kas gali būti tikras, kad šiandien neigiamai rinkos atžvilgiu nusiteikę rinkos dalyviai nėra tarp tų dešimties procentų, kurie tiksliai nuspėjo rinkos tendencijos pokytį?

Niekas negali įveikti rinkos

Patikrinkime, ar įmanoma įveikti rinką. Nors patarlė sako kitaip, tai netiesa, kad nepriklausomas investuotojas ar valdytojas negali nuolat uždirbti daugiau nei rinka. Tą įrodo garsios Volstrito istorijos. Tačiau tiesa yra ta, kad kartais tai yra labai sudėtinga užduotis.

Tai, kad galima pastoviai įveikti rinką, įrodė legendinis fondų valdytojas Peter Lynch. Per trylika metų, kai jis valdė Fidelity kompanijai priklausantį fondą Magellan, kasmet jis vidutiniškai uždirbdavo 29 procentus pelno. Tai du kartus daugiau, nei per tą patį laiką sudarydavo S&P500 indekso prieaugis.

Be to, po jo pasitraukimo, jo įpėdiniai ir toliau sugebėjo išlaikyti puikią formą bei įveikinėjo rinką. Per beveik trisdešimt metų, šio fondo metinė grąža vidutiniškai sudarydavo 19,4 procentus. Per tą patį laikotarpį labiausiai žinomo pasyvaus fondo Vanguard, kuris atspindi S&P500 indekso pokyčius, vidutinė metinė grąža sudarė 11,9 procentus.

Tačiau tai ne kiekvienam pavyksta. Per labai gerą Magellan fondo laikotarpį, geresnius už indeksus rezultatus pavyko pademonstruoti tik kas trečiam fondui.

Rinkos nekenčia neaiškumo

Patikrinkime, ar verta pirkti, kai virš rinkų kaupiasi juodi audros debesys. Rinkos nekenčia neaiškumo. Mažai kas su tuo nesutiktų. Kapitalas vengia neaiškių situacijų, nes negali įvertinti, kokia rizika yra susijusi su investicijomis. Tuomet jie lieka už rinkos. Tačiau kyla klausimas, ar esant neaiškiai situacijai pradėti pirkti, ar geriau vengti akcijų.

Kuomet 2003 metų pradžioje Amerika rengė invaziją į Iraką, investuotojai baiminosi dėl karo pasekmių rinkoms. Be to, augo bedarbystė, na o įmonės tik buvo pradėjusios atsigauti po recesijos.

Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo puiki galimybė pirkimui. Bet ar visada verta pirkti akcijas esant neaiškumui rinkose?

Tai priklauso nuo kiekvieno rinkos žaidėjo individualaus įvertinimo. Sunku kiekvienai neaiškiai situacijai rinkoje pritaikyti tą patį palyginamąjį pavyzdį.

Parengta remiantis Michael Maiello, "Buy the Rumor, Sell the Fact", New York 2004.
 
Dar nėra komentarų