Zlotas vis labiau pinga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-09-23 15:45 Komentarai: (7)
Padidėjus rizikai ir investuotojų nervingumui bei krentant pasitikėjimui, rinkoje yra išparduodamos ne tik akcijos ir žaliavos, tačiau ir mažiau likvidžios ir rizikingesnėm laikomos valiutos, tad nieko stebėtino, kad kaimyninės Lenkijos zlotas taip pat per pastarąsias kelias savaites gerokai nuvertėjo pagrindinių valiutų atžvilgiu, tačiau tai puiki proga nuvykti į Lenkija ir ten pigiau apsipirkti.

Šiuo metu rinkoje už vieną eurą yra mokama jau po 4,50 zlotus, nors dar praėjusio mėnesio pradžioje už vieną eurą rinkoje buvo mokama mažiau nei po keturis zlotus. Paskutinį kart taip aukštai zloto atžvilgiu euras buvo pakilęs 2009 metų birželio mėnesį.

Vien per šią savaitę euras, o tuo pačiu ir litas, kuris yra susietas su euru, zloto atžvilgiu spėjo sustiprėti net virš penkių procentų, na o per šį mėnesį – net 9,3 procentais. Nuo šių metų pradžios euras zloto atžvilgiu yra sustiprėjęs net virš keturiolikos procentų, kai per praėjusius metus atpigo 3,6 procentais.

Kaip jau ne kart minėta, padidėjus rizikai ir nežinomybei rinkoje, investuotojai tradiciškai ima aktyviai pirkti Amerikos dolerį, kuris per pastarąsias savaites pastebimai stiprėjo euro atžvilgiu, tad zloto atžvilgiu jis šoktelėjo dar labiau. Šiuo metu rinkoje už vieną dolerį jau yra mokama po 3.3569 zlotus. Nuo šios savaitės pradžios doleris zloto atžvilgiu jau spėjo pakilti net įspūdingais aštuoniais procentais. Vien per rugsėjį doleris Lenkijos valiutos atžvilgiu pabrango net virš septyniolikos procentų, na o nuo metų pradžios – 13,5 procentais.

Tarptautinis Valiutos Fondas šią savaitę sumažino savo anksčiau skelbtas tiek pasaulio ekonomikos, tiek ir daugelio šalių ekonomikų augimo prognozes. Lenkijos bendrojo vidaus produkto kitų metų augimo prognozė buvo sumažinta nuo 3,6 iki 3 procentų, tad tai dar vienas motyvas pardavinėti zlotą. Dar vienas rizikos veiksnys, kuris neigiamai veikia Lenkijos valiutą, tai šalyje artėjantys parlamento rinkimai. Žinoma, reikia atsižvelgti ir į tą faktą, kad Lenkijos zlotas yra kur kas mažiau likvidesnė valiuta, todėl ir šios valiutos svyravimai, ypač esant padidintam nervingumui rinkoje, įprastai būna gerokai didesni už išsivysčiusių šalių valiutų.

Žinoma, zloto silpnėjimas kitų valiutų atžvilgiu yra palankus Lenkijos eksportuotojams, nes tokiu būdu padidėja jų konkurencingumas užsienio rinkose, tačiau tiems, kas turi pasiėmę paskolų užsienio valiutomis, o gauna pajamas zlotais, tai yra prasta žinia.

Jei zlotas ir toliau taip greit ir stipriai pigs, tai be jokios abejonės anksčiau ar vėliau sulauksime ir Lenkijos Centrinio banko intervencijos rinkoje. Na o kol kas galima pasinaudoti puikia proga, ir galbūt kai ką pigiau nusipirkti Lenkijoje.
 
1.   Parašė toms   2011-09-23 16:24  

tuoj vel bus pilnos Suvalku parduotuves lietuviu su maisais makaronu buitines technikos irgi bus galima pigiau uzsipirkt

 
2.   Parašė vojstef   2011-09-23 17:46  

sluos viska.. ir zeme vazonams!

 
3.   Parašė Miciukas   2011-09-23 20:09  

Sluos tai sluos, bet svarbiausia prisipirks puse nereikalingu dalyku

 
4.   Parašė Anglas   2011-09-23 23:52  

Na lenkai zino, kokiu budu is kriziu naudos apturet bei teigiama bvp. Kartojas scenarijus

 
5.   Parašė IT17   2011-09-24 00:05  

cia ne tik pas lenkus kartojasi scenarijus, visur kazkaip panasus vaizdai, o siaip lenkai nemazai paskolu prisieme kitom valiutom, tai cia gaunasi nemazas minusas...

 
6.   Parašė Parshiukas   2011-09-24 02:12  

Pas juos rinkimai, tai tinka ir Vilniaus krašto problemos ir bapkių reikia - paspausdins, svarbu kad kaip Batkai nenutiktų...

 
7.   Parašė mantas0   2011-09-24 08:56  

GERAI ant saltojo sezono bus pigiau kazkam apsipirkt, viena kartra is smalsumo ir pats vaziavau, bet kaip kazkur skaiciau, reikia nesistengti daugiau sutaupyti, bet reikia ieskoti daugiau budu kaip daugiau uzdirbti, cia gal lietuviu ir yra beda..neiesko,