J-C.Trichet – egzistuoja rizika susijusi su tolimesniu infliacijos didėjimu

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-05-06 13:13 Komentarai: (0)
„Egzistuoja rizika susijusi su infliacijos euro zonoje didėjimu vidutinės trukmės laikotarpiu“ – po vakarykščio Europos Centrinio banko posėdžio, kurio metu buvo priimtas sprendimas nekeisti bazinės palūkanų normos, pareiškė šio banko prezidentas Jean-Claude Trichet.

Per spaudos konferenciją, kuri vyko po Europos Centrinio banko atstovų susitikimo, šio banko prezidentas neužsiminė apie tai, kad per artimiausią Europos Centrinio banko atstovų posėdį gali būti priimtas sprendimas ir vėl didinti bazinę palūkanų normą euro zonoje, tuo tarpu rinkos dalyviai buvo įsitikinę, kad jau per birželio mėnesį vyksiantį šio banko posėdį bus priimtas sprendimas dėl bazinės palūkanų normos padidinimo euro zonoje.

Tad kadangi nebuvo sulaukta Jean-Claude Trichet signalo arba užuominos apie tai, kad jau per kitą posėdį ir vėl Europos Centrinis bankas padidins bazinę palūkanų normą, prasidėjo euro išpardavimas ir tuo pačiu dolerio stiprėjimas bei žaliavų kainų, kurios prieš tai buvo gerokai pakilusios, pastebimas kritimas.

„Labai tikėtina, kad per artimiausius kelis mėnesius infliacija euro zonoje ir toliau bus didesnė nei du procentai“ – prognozuoja Europos Centrinio banko prezidentas Jean-Claude Trichet.

„Infliacijos augimą labiausiai lemia aukštos ir toliau didėjančios žaliavų kainos. Labai svarbu, kad infliacijos didėjimas nesukeltų antrinio poveikio“ – pareiškė jis, turėdamas galvoje, kad tolimesnis kainų didėjimas gali sukelti antrinį poveikį, t.y. kad gali pradėti imti didėti ir darbo užmokestis.

Vakarykštės spaudos konferencijos metu Jean-Claude Trichet nepaminėjo frazės „didelis ECB budrumas yra garantuotas“, kurios naudojimas praeityje signalizuodavo, kad per artimiausią posėdį Europos Centrinis bankas ruošiasi padidinti bazinę palūkanų normą.

„Sprendimas dėl bazinės palūkanų normos nekeitimo buvo priimtas vienbalsiai“ – atskleidė Europos Centrinio banko prezidentas Jean-Claude Trichet.
 
Dar nėra komentarų