Rytinė akcijų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2011-03-14 10:24 Komentarai: (1)
Pasaulio investuotojus sukrėtė ekologinė katastrofa Japonijoje. Šįryt Japonijos akcijų indeksas smuko 6 procentus. Tiesa, kitose Azijos rinkose šįryt smukimas nebuvo didelis (0,1-0,5 proc.), ir tai teikia vilčių, kad įvykiai Japonijoje nesukels pasaulinio akcijų nuosmukio.

Penktadienį Japoniją sukrėtė vienas didžiausių pasaulyje užregistruotų žemės drebėjimų. Dėl devynių balų stiprumo žemės drebėjimo kilo galingas cunamis Šiaurės Japonijoje, tuo tarpu, dėl drebėjimo sugedus aušinimo sistemoms Fukošimos atominėje jėgainėje įvyko du sprogimai.

Kad apsaugotų šalies finansų sistemą Japonijos bankas ėmėsi ryžtingų veiksmų. Bankas padvigubino savo vertybinių popierių supirkimo programą. Centrinis bankas finansų sistemai stabilizuoti skyrė 15 trln. jenų (183 mlrd. JAV dolerių), taip pat įvairius vertybinius popierius pažadėjo pirkti ir pati šalies vyriausybė.

Europos vadovams pavyko pasiekti svarbių susitarimų, skirtų išspręsti Europos viešųjų finansų krizę. Nutarta nesibaigiančio sunkmečio kamuojamai Graikijai sumažinti paskolos palūkanas nuo 5 iki 4 procentų. Tuo tarpu paskolos Graikijai laikotarpis prailgintas iki 7,5 metų ir tai turėtų sumažinti investuotojų nerimą, kad pasibaigus paskolai šalis vis dar bus nemoki. Taip pat leista naudoti visą 440 mlrd. eurų fondą prasiskolinusioms šalims gelbėti (iki tol galėjo būti naudojama tik pusė fondo vertės, likusi dalis buvo skirta fondo saugumo garantijoms). Tiesa, bent jau kol kas nenutarta leisti už fondo lėšas pirkti obligacijas antrinėje rinkoje. Galutinių sprendimų turime sulaukti iki kovo 24-25 dienos.

Šiandien vienintelis svarbesnis ekonominis rodiklis - euro zonos pramonės produkcija (12:00). Tačiau daugiausia dėmesio šiandien bus skiriama katastrofos Japonijoje pasekmėms.

Penktadienį Vilniaus birža nedirbo, nes Lietuvoje buvo švenčiama Nepriklausomybės atkūrimo diena. Tuo metu kitose Baltijos biržose vyravo stipriai neigiamos nuotaikos. Talino biržos indekso OMXT vertė krito net 1,8 proc., o likvidžiausių akcijų kainos sumažėjo 2-3 procentus. Rygos biržos indekso OMXR vertė sumažėjo šiek tiek mažiau - 0,5 procento. Šiandien Vilniuje laukiame panašių tendencijų - prekybos pradžioje vyraus emocijomis paremtas išpardavimas, kuriame daugiausiai sudalyvaus trumpalaikiai investuotojai. Rinkos dalyviai sieks kaip įmanoma labiau sumažinti savo riziką, todėl labiausiai gali nukentėti rizikingomis laikomų bendrovių akcijos. Tačiau pardavėjų spaudimą gali patirti ir „saugiomis" vadinamos akcijos, nes aukštesnis jų likvidumas gali privilioti pardavėjus vien dėl galimybės greitai realizuoti stambesnius akcijų kiekius. Šios dienos nuosmukio gylį bei intensyvumą didžiąją dalimi apspręs stambiųjų užsienio investuotojų veiksmai, tai yra, ar jie stos į pardavėjų gretas, ar užims laukimo pozicijas, ar net, naudodamiesi proga, stengsis padidinti kai kurių bendrovių akcijų paketus. Apskritai, žvelgiant į situaciją Azijos rinkose, galima atsargiai tikėtis, kad antrojoje prekybos sesijos pusėje optimizmo turėtų būti daugiau, negu pirmojoje.

Šįryt prekyba alkoholio gamintojos bendrovės „Stumbras" akcijomis yra sustabdyta, nes vyksta neeilinis visuotinis akcininkų susirinkimas, kuriame bus balsuojama dėl bendrovės akcijų išbraukimo iš NASDAQ OMX Vilnius vertybinių biržos Papildomojo prekybos sąrašo. Jei sprendimas bus priimtas, netrukus turėtume sulaukti oficialiojo siūlymo supirkti bendrovės akcijas iš smulkiųjų akcininkų. Supirkimo kaina turės būti ne mažesnė, negu paskutinių 6 mėnesių kaina biržoje, tai yra apie 1,38 euro už vieną akciją.
 
1.   Parašė Anglas   2011-03-14 11:00  

omxv kaip visada kritime neatsilieka. aisku,tai su likusiu pasauliu nesusije,ten tas nuosmukis,manau,bus ne toks didelis