Rytinė akcijų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2011-03-08 10:16 Komentarai: (0)
Vakar JAV akcijos vieningai krito. S&P 500 indeksas sumažėjo 0,83 proc. dėl didėjančių žaliavų kainų ir mažesnio rinkos dalyvių noro investuoti į technologijų bendrovių akcijas. Dow Jones sumažėjo 0,66 proc., o NASDAQ smuko net 1,4 procento. Neatsiliko ir Europos indeksai, kurių nuosmukis buvo kiek mažesnis. Tačiau jau šįryt Azijos biržose akcijos ėmė kilti - NIKKEI indeksas brango 0,2 proc., o JAV akcijų indeksų ateities sandoriai rodo taip pat teigiamų pokyčių atsidarant pastarosioms biržoms šiandien . Besivystančių šalių akcijos vakar nukrito 0,6 procento.

Vakar naftos kaina vėl pastebimai didėjo, pokytis siekė beveik 1,0 procentą. Žiaurumai Libijoje prisidėjo prie pastarųjų kainų kilimo bei akcijų kritimo. Keletas OPEC narių, įskaitant Kuveitą, JAE ir Nigeriją , pasak Financial Times, pradėjo didinti naftos gamybos apimtis.

Šiandien euras brangsta rinkoms tikintis gerų Vokietijos sausio mėnesio gamyklų užsakymų. Prognozuojama, kad pastarieji sausį didėjo 15,5 proc., palyginti su buvusiais prieš metus tuo pačiu laikotarpiu. Lietuva (11:00) ir Latvija (13:00) skelbs vasario vartotojų kainų indeksą. Prognozuojama, kad Latvijoje infliacija sieks 4,00 procentus.

Vakar Baltijos biržose ir vėl tvyrojo olimpinė ramybė. Nors rinkos dalyviams naujienų neturėjo trūkti, tačiau reakcija į jas buvo pakankamai vangi. Bene optimistiškiausiai investuotojai sutiko žinią, kad Estijos keltų bendrovė „Tallink Grupp" nuo šio rudens trejiems metams Didžiosios Britanijos bendrovei „Stena Line" išnuomos du keltus, kurie kursuoja tarp Suomijos ir Vokietijos. Šis maršrutas 2009-2010 finansiniais metais bendrovei buvo nuostolingas, todėl nenuostabu, kad vakar pirkėjai pakėlė „Tallink Grupp" akcijų kainą 0,8 proc., o jų apyvarta sudarė pusę visos Talino biržos apyvartos.

Vilniuje Ūkio banko planai išleisti naują akcijų emisiją kilstelėjo šio banko akcijas 0,6 proc., tačiau jų apyvarta tepasiekė 80 tūkst. eurų, o kitų Vilniaus biržoje esančių akcijų apyvarta buvo dar mažesnė.

Užsienio investuotojai išlieka gana pasyvūs, todėl ir vietos investuotojai yra linkę susilaikyti nuo sprendimų priėmimo. Vilniaus biržos indekso vertė jau nuo praeitų metų lapkričio mėnesio yra „įstrigusi" tarp 400 ir 420 punktų. Savaime suprantama, kad tokie nedideli svyravimai atbaido nemažą trumpalaikių investuotojų, pasižyminčiu didesniu rizikos apetitu, dalį. Vis tik lauktume, kad netrukus prasidėsiantis eilinių visuotinių akcininkų susirinkimų skelbimo laikotarpis, laukiami dividendai bei įmonių šių metų finansinė prognozės anksčiau ar vėliau teigiamai įtakos regiono akcijų rinkų likvidumą.

Vakar pieno perdirbimo bendrovė „Rokiškio sūris" pranešė, kad bendrovės įmonių grupės pardavimų pajamos per pirmus šių metų mėnesius buvo 98,7 mln. litų - 53,3 proc. didesnės negu per tą patį 2010 metų laikotarpį. Vien vasarį pajamos, palyginus su praeitų metų vasario mėnesiu, išaugo 46,4 proc. - iki 48,3 mln. litų. Komentuodama rezultatus, bendrovės vadovybė pažymėjo, kad tokį pajamų augimą daugiausiai sąlygojo išaugusios produkcijos kainos eksporto rinkose bei tas faktas, kad pernai metų pradžioje bendrovė neeksportavo į Rusiją.
 
Dar nėra komentarų