Techninės analizės ABC: Trendai ir formacijos (2 dalis)

» Straipsniai » Techninė analizė
Techninės analizė - tai svarbus įrankis investavime arba spekuliavime. Kai kuriems tai yra pagalbinis papildomas įrankis, kuris naudojamas kartu su fundamentalia analize, na o kai kurie investuotojai bei spekuliuotojai pasitiki išskirtinai tik TA.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2016-07-30 02:10 Komentarai: (0)
Techninės analizė - tai svarbus įrankis investavime arba spekuliavime. Kai kuriems tai yra pagalbinis papildomas įrankis, kuris naudojamas kartu su fundamentalia analize, na o kai kurie investuotojai bei spekuliuotojai pasitiki išskirtinai tik technine analize ir naudoja tik ją priimdami sprendimus finansų, valiutų, žaliavų ar kitose rinkose. Taigi, tęsiame techninės analizės ABC rubriką ir pristatome antrąją dalį apie trendus ir formacijas.

Pagrindinės trendo pasikeitimo arba tęsimosi formacijos:

Lygiašonis trikampis

Trikampių formacijos būna dvejopos, t.y. po jų susiformavimo prieš tai buvęs trendas gali tiek tęstis, tiek ir pasikeisti. Lemiamas veiksnys šiuo atveju yra tai kuria kryptimi atsižvelgiant į anksčiau buvusį trendą ištrūkstama iš trikampio formacijos. Tai yra dažniausiai sutinkamos formacijos, kuriuos tuo pačiu mažiausiais aiškios.

Pagrindinis lygiašonio trikampio formacijos bruožas yra abipusis lokalių viršūnių ir dugnų nuolydis panašiu kampu. Formacijos metu kiekviena nauja viršūnė yra žemiau už prieš tai buvusią, na o kiekvienas naujas minimumas arba dugnas - atvirkščiai, aukščiau už prieš tai buvusį.

Pačios formacijos formavimosi procese apyvarta turėtų mažėti, tuo tarpu pastebimas aktyvumo arba apyvartos padidėjimas turėtų iškart sutapti su pasitraukimu iš formacijos nesvarbu kuria kryptimi. Pasitraukimas iš lygiašonio trikampio formacijos turėtų būti po tam tikro atstumo, t.y. nuo jo pradžios iki viršūnės pasiekus vidurį arba du trečdalius atstumo. Tolesnio judesio potencialą arba amplitutę nusako trikampio aukštis, na o matavimas atliekamas nuo to taško, kuriame ištrūkstama iš formacijos.


Stačiakampis trikampis

Po šios stačiakampio formacijos susidarymo trendas gali tiek tęstis, tiek ir apsisukti arba pasikeisti. Lemiamas veiksnys yra tai, kuria kryptimi ištrūkstama iš formacijos. Stačiakampių trikampių pagrindinis bruožas yra tai, jog viena linija, kuri eina per lokalias viršūnes arba dugnus, būna horizontali, na o antroji linija žymi žemėjančias viršūnes arba kylančius minimumus.

Pačios formacijos formavimosi metu apyvarta turėtų mažėti. Ji pastebimai padidėja ištrūkstant iš formacijos nesvarbu kuria kryptimi. Pasitraukimas iš trikampio formacijos turėtų būti po tam tikro atstumo, t.y. nuo jo pradžios iki viršūnės pasiekus vidurį arba du trečdalius atstumo.

Tolesnio judesio potencialą lemia formacijos trikampio aukštis, na o matavimas atliekas nuo lūžio taško, t.y. nuo ten kur ištrūkstama iš formacijos.


Besiplečiantis trikampis

Besiplečiančių trikampių formacijos žymi tolesnio trendo tęsimąsi arba jo pasikeitimą, nors dažnai būna kaip viršūnių dariniai.

Lemiamas veiksnys yra tai, kurią krytimi atsižvelgiant į anksčiau buvusią tendencija ištrūkstama iš formacijos.

Besiplečiančio trikampio linijos eina palei vis aukščiau kylančias viršūnes ir tuo pačiu vis žemiau besileidžiančius minimumus.

Aktyvumas arba apyvarta pačios formacijos formavimosi metu turėtų mažėti. Tuo tarpu aktyvumo padidėjimas turėtų lydėti nesvarbu kuria kryptimi pasitraukimą iš formacijos.

Skirtingai nuo klasikinių trikampių formacijų, besiplečiančio trikampio atveju gali kilti sunkumų apibrėžiant laikotarpį per kurį turėtume sulaukti ištrūkimo iš formacijos.

Tolesnio judesio amplitudę lemia trikampio aukštis, na o matavimas atliekamas ties lūžio tašku.


Besiplečiantis stačiakampis trikampis

Pagrindinėms trendo pasikeitimo arba tęsimosi formacijoms priklauso ir taip vadinamas besiplečiantis stačiakampis trikampis. Tiesa, jis dažnai pastebimas kaip viršūnių darinys. Ištrūkimo iš formacijos kryptis atsižvelgiant į prieš tai buvusią tendenciją ir yra lemiamas veiksnys tam kokio tipo formacija buvo.

Viena besiplečiančių stačiakampių trikampių linija eina palei vis labiau kylančias viršūnes, arba palei vis labiau smunkančius minimumus, na o kita linija būna horizontali. Pačios formacijos metu apyvarta arba aktyvumas turėtų mažėti. Apyvartos padidėjimas turėtų sutapti su ištrūkimu iš formacijos nesvarbu kuria kryptimi.

Skirtingai nuo klasikinių trikampių formacijų, besiplečiančio stačiakampio trikampio atveju gali kilti sunkumų apibrėžiant laikotarpį per kurį turėtume sulaukti pasitraukimo iš formacijos. Tolesnio judesio potencialą lemia formacijos trikampio aukštis, na o matavimas atliekas nuo ten kur ištrūkstama iš formacijos.


Deimantas

Deimanto dariniai gali susiformuoti tiek prieš trendo tęsimąsi, tiek prieš jo apsisukimą. Galiausiai tą nulemia tai, kuria kryptimi lyginant su prieš tai buvusiu trendu ištrūkstama iš formacijos. Pačios formacijos kritinius taškus apibrėžia rombo (deimanto) linijos.

Šios formacijos formavimosi pradžia yra kartais maišoma su galvos ir pečių formavimosi pradžia. Paprastai iki deimanto vidurio apyvarta pradeda mažėti, bet aktyvumas šiek tiek padidėja esant lokalioms viršūnėms ir tuo pačiu sumažėja pasiekus lokalius dugnus. Antroje formacijos pusėje aktyvumas šiek tiek padidėja, na o apyvarta pastebimai ūgteli ties galutiniu formacijos pralaužimu. Tolesnio potencialaus judesio amplitudę lemia deimanto plotis, na o matuojama nuo to tašku, kur ištrūkstama iš formacijos.


Pagrindinės trendo tęsimosi formacijos:

Vėliavos


Vėliava priklauso trendo arba tendencijos tęsimosi formacijai. Jų formavimosi laikotarpis yra gana trumpas, nuo kelių sesijų iki trijų ar keturių savaičių. Vėliavos formavimo forma apibrėžia dvi lygiagrečios linijos, kurios juda priešinga linkme nei pats trendas.

Prieš tai buvęs didelis aktyvumas, t.y. apyvartos, dažniausiai įeinant į šią formaciją sumažėja. Aktyvumo padidėjimas turėtų lydėti ištrūkimą arba pasitraukimą iš formacijos.

Vėliavos paprastai atsiranda stiprių kainų pokyčių (tiek augimo, tiek kritimo) viduryje, todėl prieš tai buvusi banga (vėliavos stiebas) lemia tolesnio judesio potencialą arba trendo plotį, kuris matuojamas nuo to taško, kur pramušama ši formacija.


Trikampės vėliavos

Trikampės vėliavos priklauso trendo arba tendencijos tęsimosi formacijai. Jų formavimosi laikotarpis taip pat yra gana trumpas, nuo kelių sesijų iki trijų ar keturių savaičių.

Formacijos formą apibrėžia dvi sueinančios linijos, kurios savo forma panašios į lygiakraščių trikampių formacijas. Iš pradžių būnantis didelis aktyvumas arba apyvarta dažniausiai sumažėja tuo metu, kai įžengiama į formaciją. Aktyvumas vėl padidėja išsiveržus iš minėtos formacijos.

Trikampių vėliavėlių formacijos dažniausiai atsiranda didelių kainų pokyčių viduryje. Tolesnio judesio potencialą nusako pirminio judesio arba vėliavos stiebo aukštis, na o matavimas atliekamas nuo to taško, kur pasitraukiama iš formacijos.


Pleištai

Pleištai taip pat priklauso trendo arba tendencijos tęsimosi formacijai. Jų formavimosi laikotarpis yra skirtingas, t.y. nuo dviejų, trijų savaičių iki pavyzdžiui dviejų mėnesių.

Pačią formacijos formą apibrėžia dvi konverguojančios linijos panašios į trikampių darinių formą, tačiau skirtumas yra tame, kad šios dvi linijos yra pasvirusios ta pačia kryptimi, bet priešinga nei esantis trendas arba kryptis. Iš pradžių buvusi didelė prekybos apimtis dažniausiai sumažėja nuo to momento kai įžengiama į formaciją. Aktyvumo arba apyvartos padidėjimas lydi pasitraukimą iš formacijos.

Pleištai paprastai atsiranda stiprių kainų pokyčių viduryje, todėl prieš tai buvusi augimo ar kritimo banga, t.y. jos plotis, nusako tolesnio judesio potencialą, na o matavimas atliekas nuo to taško, kur ištrūkstama iš pleišto formacijos.


Nuoroda į pirmąją straipsnio Trendai ir formacijos dalį


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų