Akcijos gerokai pervertintos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-09-22 16:55 Komentarai: (1)
Buvęs Merrill Lynch banko ekonomistas, o šiuo metu dirbantis Gluskin Sheff & Associates kompanijos ekonomistu David Rosenberg pareiškė, kad akcijų kainos akivaizdžiai jau pakilo per daug ir yra gerokai pervertintos.

Nuo šių metų kovo pradžioje pasiekto dugno pagrindinis Amerikos akcijų rinkos indeksas Standard & Poor’s 500 jau spėjo pakilti netgi daugiau nei šešiasdešimt procentų.

S&P500 indeksas šiuo metu pasiekė tokį lygį, kurį jis realiai turėjo pasiekti tik maždaug trečiais atsigavimo po krizės metais, mano David Rosenberg.

„Be abejonės tokį įspūdingą rinkų augimą per pastaruosius keletą mėnesių labiausiai pakurstė techniniai motyvai ir lūkesčiai” – pareiškė Buvęs Merrill Lynch banko ekonomistas.

„Šis ralis jau pastebimai viršijo visus fundamentus, ir taip man kelia nerimą bent vidutiniu laikotarpiu” – atvyrauja David Rosenberg.

Į S&P500 indeksą įeinančių kompanijų pelnai krito jau aštuonis ketvirčius iš eilės. Prognozuojama, kad per šį ketvirtį į minimą indeksą įeinančių kompanijų grynieji pelnai vidutiniškai susitrauks dar bent 22 procentais. Tuo tarpu per paskutinį šių metų ketvirtį analitikai tikisi, kad į S&P500 indeksą įeinančių kompanijų pelnai vidutiniškai ūgtels net 62 procentais palyginus su praėjusių metų ketvirtojo ketvirčio duomenimis.

Kompanijų paskutinių keturių ketvirčių P/E (kainos ir grynojo iš tęstinės veiklos pelno tenkančio akcijai santykis) rodiklio vidurkis į S&P500 indeksą įeinančių kompanijų jau siekia dvidešimties reikšmę ir tai yra aukščiausia šio rodiklio reikšmė per pastaruosius penkis metus.

„Normali ir teisinga P/E rodiklio vertė turėtų svyruoti vidutiniškai ties dvylikos ar trylikos reikšme. Tad šiuo metu esanti vertė rinkoje yra gerokai didesnė ir pervertinta” – pareiškė buvęs Merrill Lynch banko ekonomistas o šiuo metu dirbantis Gluskin Sheff & Associates kompanijos ekonomistu David Rosenberg.
 
1.   Parašė vojstef   2009-09-23 08:49  

Nezinau specialistai.. as siaip neprofesionalus investuotojas, bet kiek bandziau ziureti RBK ( ros business consulting ) rusiska kanala, ir kiekviena diena jie ten po pora valandu snekasi apie rinkas, tai jie jau pries kelis menesius sake, kad vat vat.. jau pervertintos akcijos, kai rts indeksas buvo pakiles vos 30-40% nuo metu pradzios.. tai vat, man susidare toks ispudis, kad paprastai visi tie prognozuotojai nieko neisprognozuoja.. ir as jau nebeziuriu rbk.. turiu idejes i azijos akcijas ir zinau kad ateinanciu metu begyje jos dar turetu augti, nes pries tai kritimas buvo nerealus ir jos vos vos dar pasieke praejusiu metu lygi.. na bet aisku reikia apie kazka rasyti ir kazka prognozuoti, kitaip jie neturetu uz ka duonos pavalgyti