„Swedbank“ savanoriškai pensijai kaupiantys žmonės investicijas galės valdyti internetu

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-09-21 13:11 Komentarai: (0)
„Swedbank" pastebi didėjantį klientų finansinį išprusimą bei norą aktyviai dalyvauti savo finansų valdyme. Bent dešimtadalis „Swedbank pensija plius" investicinio gyvybės draudimo sutartis sudariusių klientų per pastaruosius dvejus metus keitė pasirinktas investavimo kryptis. Nuo šiol pasirinkę kaupti savanorišką pensiją draudimo sutartyje klientai savo investicijas galės valdyti nemokamai internetinės bankininkystės pagalba.

„Matome, kad trečiosios pakopos pensijas pasirinkę klientai nori gana aktyviai valdyti savo investicijas. Interneto banke trečiosios pakopos pensiją kaupiantys klientai mato sukauptą investavimo krypčių vienetų vertę bei pokyčius, tad apsispręsti, kur link pakreipti savo investicijas - yra nesudėtinga", - sako Ramūnas Strauka, „Swedbank" Kasdieninės bankininkystės ir investavimo departamento direktorius.

Iki šiol pakeisti investavimo kryptį buvo galima tik atėjus į padalinį, o keičiant trečią ar daugiau kartų - už papildomą mokestį. Dabar savanoriškai kaupiantys pensijai žmonės galės be jokių papildomų mokesčių ir jiems patogiu laiku „Swedbank" interneto banke neribotai keisti pasirinktas investavimo kryptis.

„Swedbank pensija plius" paslauga yra orientuota į visus klientus, ji nėra skirta tik pažengusiems investuotojams - investavimo kryptys, į kurias investuojama, yra aktyviai valdomos finansų specialistų, tačiau klientas taip pat gali priimti sprendimus rinkdamasis vienas ar kitas investavimo kryptis", - sako R. Strauka.

Šiuo metu „Swedbank pensija plius" klientai gali rinktis iš keturių investavimo krypčių, kurias siūlo paslaugos teikėjas „Swedbank gyvybės draudimas", AB.

„Stabilaus kaupimo fondas" - žemos rizikos, skirtas išlaikyti ir didinti sukauptą kapitalą ilguoju laikotarpiu. Didžioji dalis (apie 90 proc.) kaupiamų lėšų yra investuojama į Europos Sąjungos valstybių vyriausybių vertybinius popierius (obligacijas), o investavimo valiuta (eurai) apsaugo nuo galimos valiutų svyravimo rizikos.

„Pensija 1 plius" - žemos rizikos investavimo kryptis, kai siekiama uždirbti daugiau, tačiau galimi nedideli trumpalaikiai investicinės vertės svyravimai. Didžioji dalis kaupiamų lėšų, apie 70 proc., investuojama į vyriausybių vertybinius popierius (obligacijas), ir tik apie 30 proc. lėšų - į bendrovių akcijas.

„Pensija 2 plius" - vidutinės rizikos investavimo kryptis, turinti didesnį uždarbio potencialą, tačiau galimi trumpalaikiai investicinės vertės svyravimai. Didžioji dalis kaupiamų lėšų, apie 60 proc., investuojama į bendrovių akcijas, o kita dalis, apie 40 proc., - į vertybinius popierius (obligacijas).

„Pensija 3 plius" - didelės rizikos investavimo kryptis, skirta siekiantiems maksimalaus pelningumo ir suprantantiems, kad investuojant į akcijas galimi dideli trumpalaikiai vertės svyravimai. Kaupiamos lėšos 100 proc. investuojamos į bendrovių akcijas.

Trečiosios pakopos savanoriško kaupimo papildomai pensijai paslaugą „Swedbank pensija plius" „Swedbank gyvybės draudimas", AB pristatė 2006 metais. Šiuo metu daugiau kaip 16,5 tūkstančio Lietuvos gyventojų yra pasirinkę šią ilgalaikio taupymo paslaugą kaupdami lėšas užtikrintai ateičiai.

Lietuvoje veikia trijų pakopų pensijų sistema.

I pakopa - tai Valstybinio socialinio draudimo („Sodros") pensija. Ji mokama iš „Sodros" surenkamų dirbančiųjų įmokų. Tai yra, sulaukęs pensijos žmogus gauna pensiją iš vieno šaltinio - „Sodros".

II pakopa - dirbantieji įstatymuose numatytą dalį savo „Sodrai" sumokėtų mokesčių gali skirti privačiam pensijų fondui patys papildomai nieko nemokėdami. Sulaukę senatvės pensiją gauna jau iš dviejų šaltinių - „Sodros" ir privataus pensijų fondo. Šiuo atveju „Sodros" pensijos dalis yra proporcingai mažinama ta suma, kuria sumažėjo įmokos jai. Į pensijų fondus nukreiptos lėšos, priklausomai nuo Jūsų pasirinkimo, yra investuojamos į skirtingo rizikingumo finansinius instrumentus.

III pakopa - tai papildomas savanoriškas kaupimas gyvybės draudimo sutartyje arba papildomo savanoriško pensijų kaupimo sutartyje kai asmuo periodiškai skiria dalį savo gaunamų pajamų (darbo užmokesčio, kitų teisėtai gautų pajamų). Tokį kaupimą skatina ir valstybė - įmokoms, mokamoms į pensijų fondą, taikoma pajamų mokesčio lengvata.
 
Dar nėra komentarų