Auksas jau kainuoja virš 1000 dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-09-08 11:37 Komentarai: (0)
Pirmą kart per pastaruosius šešis mėnesius aukso ateities sandorių kaina pakilo virš psichologiškai svarbios 1000 dolerių ribos. Analitikai pagrindines šio reiškinio priežastis įvardina smunkančią dolerio vertę bei investuotojų baimę, kad ekonomikos atsigavimas nebus tvarus ir sulauksime didelės infliacijos augimo.

Paskutinį kart šiais metais aukso ateities kontrakto kaina virš tūkstančio dolerių buvo pakilusi šių metų vasario dvidešimtą dieną. Nuo šių metų pradžios aukso vertė jau pakilo virš keturiolikos procentų, jei šiam vertingam metalui pavyks išlaikyti šių metų vertės prieaugį, tai jau būtų net devinti metai iš eilės kuomet brangsta šis metalas.

Kaip visuomet rinkoje netrūksta įvairių nuomonių, kokia kryptimi artimiausiu metu judės aukso kaina. Žinoma, viskas priklausys nuo bendrų pasaulinių nuotaikų finansų rinkose. Tačiau po tokio įspūdingo ralio akcijų rinkoje, nemaža dalis investuotojų ima baimintis, kad kilimas ir esami lūkesčiai rinkoje gerokai prasilenkia bei prasilenks su esama ir būsima realybę, tad laukdami didesnės korekcijos ir norėdami apsidrausti jie skuba įsigyti aukso.

Kai kurie aukso rinkos analitikai teigia, kad iki šių metų pabaigos aukso ateities sandorių kaina pakils net iki 1100 dolerių už vieną unciją, tuo tarpu kiti teigia, kad auksas vėl gali nusmukti žemiau tūkstančio dolerių kainos ribos.

Tolesnio aukso kainos augimo besitikintys investuotojai teigia, kad tai lems didėjanti šio vertingojo metalo paklausa Kinijoje ir Indijoje bei kitose šalyse, kurios labiau bus linkusios savo turimus rezervus laikyti būtent šio metalo pavidalu.

Šiuo metu rinkoje už aukso uncija yra mokama po 1003,1 dolerius, nors kaina buvo pakilusi ir aukščiau. Iš techninės pusės žiūrint, reikėtų, kad bent kelias dienas aukso ateities sandorių kaina išsilaikytų virš tūkstančių dolerių už unciją ribos.
 
Dar nėra komentarų