JAV indeksus kėlė pagerėjęs vartotojų pasitikėjimas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2009-08-26 11:23 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksai vakar kilo dėl gerų šalies būsto rinkos naujienų ir geresnio, nei tikėtasi, vartotojų pasitikėjimo. Geros JAV nuotaikos persidavė ir i Europos biržas. Rinkos gerai įvertino ir JAV prezidento Baracko Obamos siūlymą dar vienai kadencijai palikti Federalinio rezervų banko vadovą Beną Bernankę.

JAV „Conference Board" vartotojų pasitikėjimo rodiklio reikšmė vakar pakilo nuo 47,4 iki 54,1 punkto, kai ekonomistai prognozavo jį didėsiant iki 47,9. Gerėjantis vartotojų pasitikėjimas iš karto nuvilnijo ir per prekybą mažmeninės prekybos įmonių akcijomis - šio sektoriaus įmonių akcijų kainų indeksas S&P Retail pakilo 1,8 proc. Be abejo, vartotojai patyrė naudą iš JAV vyriausybės ekonomikos skatinimo programų, kurios buvo nukreiptos į automobilių pirkimo skatinimą „cash for clunkers", didesnes išmokas netekus darbo, kurios padėjo palaikyti vidaus vartojimą.

Be geresnio vartotojų pasitikėjimo, rinkas vakar pradžiugino ir JAV būsto kainų indekso S&P/Case-ShilIer rezultatai. Indekso reikšmė birželio mėnesį sumažėjo 15,4 proc. metiniu tempu, kai buvo prognozuojamas 16,4 proc. nuosmukis. | tokią žinią sureagavo JAV kotiruojamų būstų statytojų akcijų kainos -indeksas Dow Jones pakilo 3 proc.

Šiokia tokia atsvara bendrai akcijų kainų augimo krypčiai vakar buvo energetikos įmonės. „Exxon Mobil", „Murphy Oil Corp" vakar pigo atitinkamai 0,9 proc. ir 2,6 proc. Energetikos įmonės sekė naftos kainą, kuri sumažėjo 3,08 proc. iki 71,55 JAV dolerio už barelį.

Kritusi naftos kaina, kaip mažesnės infliacijos lūkesčius formuojantis rodiklis, lėmė didesnes vyriausybės vertybinių popierių (VVP) kainas. JAV 10 metų trukmės VVP pajamingumas vakar sumažėjo 4,07 bazinio punkto iki 3,43 proc.

Vakarų Europa

Antradienį kilo beveik visų Vakarų Europos biržų akcijų indeksai ir jau pasiekė maždaug praėjusių metų spalio mėnesio lygį. Daugiau nei pačios Vakarų Europos, vakar rinkų kryptį lėmė JAV paskelbti geresni, nei tikėtasi, būstų kainų ir vartotojų pasitikėjimo rodikliai. Antradienį brango energetikos įmonių, telekomų ir bankų sektoriaus akcijos. Banko „Royal Bank of Scotland" akcijos vakar pabrango 3,9 proc. - jau kurį laiką rinkoje sklando kalbos, kad bankas ketina išsipirkti akcijų dalį, kuri šiuo metu priklauso šalies vyriausybei. Žemyn, iš paskos kritusioms vario kainoms, pasuko tik kalnakasyba. Tokios įmonės kaip „Antofagasta", „BHP Billiton", „Eurasian Natural Resources" ir „Rio Tinto", pasak „Reuters", pigo 1,1-3 proc.

Vakar buvo patikslintas Vokietijos II ketv. BVP įvertis. Kaip ir buvo skaičiuota anksčiau, šalies ūkis per ketvirtį sugebėjo palypėti 0,3 proc., o metinis nuosmukis siekė 5,9 proc. Vyriausybės vartojimas, lyginant su I ketv., išaugo 0,4 proc. Vyriausybės ekonomikos paskatų programos, kurių vertė Vokietijoje siekia maždaug 85 mlrd. eurų, padėjo privačiam vartojimui vėl atsistoti ant kojų - jis per ketvirtį padidėjo 0,7 proc. Ekonomikos augimas II ketv., žinoma, yra džiuginanti žinia, kuri tik paskelbus duomenis lenkė analitikų prognozes. Tačiau nuogąstauti verčia tai, kad padėjusi ekonomikai vėl imti augti vyriausybės skatinimo programa ims išsikvėpti ir ūkis gali pasukti vadinamojo „W" scenarijaus linkme.

Azija

Japonijos eksporto apimtys krenta dešimtą mėnesį iš eilės ir liepą buvo 36,5 proc. mažesnės nei prieš metus, kai „Bloomberg" apklausti analitikai prognozavo 38,4 proc. nuosmukį. Beje, tempas šiek tiek spartesnis nei birželio 35,7 proc. Smukimą lemia besitraukianti automobilių ir elektronikos prekių paklausa. | Kiniją išvežta 26,5 proc., į JAV - 39,5 proc., į Europą - 45,8 proc. mažiau produkcijos nei prieš metus. Tai rodo, kad užjūrių paklausa tebėra silpna, o perspektyvos miglotos.

Lotynų Amerika

Brazilijos infliacija lėtėja jau trečią mėnesį iš eilės ir rugpjūčio mėnesio viduryje pasiekė 4,34 proc. metinį prieaugį. Infliacijos tempai yra žemiausi nuo 2007 m. Lėčiau augančios kainos sustiprina pagrindus tikėtis dar vieno bazinės palūkanų normos kritimo.

Vidurio ir Rytų Europa

Vengrijos mažmeninės prekybos apimtys per birželį paaugo 0,5 proc., nors išliko 2,2 proc. mažesnės nei prieš metus. Vidaus vartojimui spaudimas išlieka. Centrinio banko atstovo teigimu, tikėtina, kad susitraukimas bus didesnis, nei anksčiau prognozuota.

Žaliavos

Aukso kaina vakar truputį ūgtelėjo, sustiprėjus investuotojų aktyvumui. Tačiau keista, kad didžiausio biržose prekiaujamo aukso fondo kiekis vakar sugebėjo smukti net 4,58 tonos. Tai yra ganėtinai smarkus kritimas, rodantis didesnio investuotojo pasitraukimą iš šio fondo.

Po vakar JAV naftos instituto (American Petroleum Institute, API) paskelbtų duomenų apie JAV naftos atsargas, žaliavinės naftos „WTI" kaina „NYMEX" biržoje nukrito ir šiandien ryte svyruoja apie 72 JAV dolerius. API duomenimis, žaliavinės naftos atsargos išaugo 4,347 mln. barelių. Primintina, kad „Bloomberg" apklaustų analitikų konsensusas buvo - 3 mln. barelių mažėjimas. Distiliatų (mazutas, skirtas kūrenti, ir dyzelinis kuras) atsargos sumenko 146 tūkst. barelių, tai yra santykinai nedaug. Žaliavinės naftos importas per dieną į JAV išaugo 475 tūkst. barelių iki 9,351 mln. barelių.
 
Dar nėra komentarų