„Swedbank“ ekspertas – lato devalvacija būtų sumažinusi krizės pasekmes

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-02-17 14:36 Komentarai: (2)
Dabartinės kilusios didelės ekonomikos krizės Latvijoje galima buvo išvengti, jeigu šalies valdžia prieš keletą metų būtų veikusi ryžtingai ir imtųsi reikalingų veiksmų, tarp kurių turėjo būti ir fiksuoto lato valiutos kurso atsisakymas, mano vyriausias socialinės ekonomikos ekspertas Peteris Strautinš iš „Swedbank“ banko Latvijoje.

„Bet kurios šalies ekonomiką sudaro visi toje šalyje gyvenantys žmonės ir veikiančios organizacijos, tačiau tik išimtinai valdžia gali iš esmės veikti vykstančius makroekonominius procesus šalyje ir juos keisti, įtakoti arba reguliuoti. Viena nors ir stambi įmonė negali niekaip reikšmingai paveikti bendros šalies ekonomikos, kaip ir bet koks bankas negali liautis išdavinėti kreditų, nors ir supranta, kad šalyje imamas paskolų išdavimo bumo metu pūsti burbulas, nes jei tas bankas visiškai nustos išdavinėti paskolas, jis tiesiog praras rinką. Šalies ekonomikos problemų sprendimas tai ne verslo užduotis, o būtent tiktai valdžios“ – pareiškė socialinės ekonomikos ekspertas Peteris Strautinš.

„Problemų, kurias dabar turime, galėjo nebūti, jeigu 2005 – 2006 metais šalies vyriausybė būtų pradėjusi vykdyti reikiamą politiką, kuomet pasirodė pirmieji perspėjimo ženklai apie gresiančią krizę. Dėl dabartiniu problemų šalyje galime kaltinti tik tuomet buvusią vyriausybę, kuri net ir pasirodžius pirmiesiems ryškesniems būsimos krizės signalams, nesiėmė jokių išankstinių veiksmų, kad dabartinė esama krizė būtų mažesnė. Monetarinė bei fiskalinė šalyje vykdoma politika turėjo būti suderinta, tačiau to nebuvo. Šalies Centrinis bankas galėjo sumažinti dabartinę kilusią didelę krizę Latvijoje, jei būtų atsisakęs fiksuoto valiutos kurso. Žinoma trumpalaikėje perspektyvoje nebūtų išvengta tam tikrų problemų, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje šis sprendimas būtų labai stipriai pasiteisinęs“ – išreiškė savo nuomone „Swedbank“ banko Latvijoje ekspertas.
 
1.   Parašė xgx   2009-02-17 15:07  

kas būtų, jeigu būtu.

 
2.   Parašė Danielis   2009-02-17 15:49  

kiekvienas nieko vertas ekspertelis siandien yra kaip didelis guru, ir visi tiki ir spauzdina ju nieko vertas prognozes