STAIGMENA, Naujų darbo vietų JAV sukurta pastebimai daugiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-07 15:34 Komentarai: (0)
Paviešinus gegužės mėnesio Amerikos darbo rinkos ataskaitą paaiškėjo, jog per jį naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose buvo sukurta pastebimai daugiau nei laukta.

Praėjusį mėnesį šioje šalyje atsirado net 272 tūkstančiai naujų darbo vietų, o prognozuota, kad šis rodiklis sieks vidutiniškai tik 182 tūkstančius. Balandžio duomenys sumažinti dešimt tūkstančių iki 165 tūkstančių.

Kitą vertus, bedarbystė padidėjo nuo 3.9 procento iki keturių procentų, arba iki aukščiausio lygio nuo pat 2022 metų sausio. Šiuo atveju laukta, kad ji nepakis. Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis per gegužę smuktelėjo nuo 62.7 iki 62.5 procento.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje gegužės mėnesį, palyginti su ankstesniu, nepakito ir siekė 7.4 procento. Tai aukščiausias lygis nuo pat 2021 metų lapkričio.

Vidutinis valandinis atlyginimas per praėjusį mėnesį paaugo 0.4 procento, arba dvigubai labiau nei balandį. Metinis šio rodiklis prieaugis padidėjo nuo keturių procentų iki 4.1 procento. Ekonomistai tikėjosi, jog šie rodikliai sudarys vidutiniškai 0.3 bei 3.9 procento.

Privatus sektorius šįkart JAV sukūrė 229 tūkstančius darbo vietų, o viešasis - 43 tūkstančius. Mėnesį prieš tai šie rodikliai siekė atitinkamai 158 tūkstančius ir 7 tūkstančius. Ekonomistai tikėjosi, jog privačiame sektoriuje atsiras 170 tūkstančių naujų darbo vietų.

Amerikos fabrikai gegužę papildomai pasamdė aštuonis tūkstančius darbuotojų, o laukta, kad šis skaičius sieks penkis tūkstančius, kai balandį sudarė šešis tūkstančius. Užimtumas taip pat toliau didėjo keliose pramonės šakose, pirmiausia sveikatos priežiūros (68 tūkstančiais), laisvalaikio ir svetingumo (42 tūkstančiais), daugiausia maitinimo paslaugų ir gėrimų (25 tūkstančiais) ir profesinėse, mokslinėse bei techninėse paslaugose (32 tūkstančiais). Kitas darbo vietų padidėjimas taip pat buvo fiksuotas socialinės paramos užimtumo (15 tūkstančių) ir mažmeninės prekybos (13 tūkstančių) srityse.

Tuo tarpu kasybos, karjerų eksploatavimo ir naftos bei dujų gavybos, statybos, didmeninės prekybos, transportavimo ir sandėliavimo, informacinių technologijų ir finansinės veiklos srityse užimtumas mažai pasikeitė arba visai nepasikeitė.

Gegužės mėnesio ne žemės ūkio sektoriuose sukurtų naujų darbo vietų rodiklis yra didesnis nei vidutinis mėnesio prieaugis – 232 tūkstančiai per ankstesnius 12 mėnesių ir 246 tūkstančiai per pirmuosius keturis šių metų mėnesius.

Remiantis CME grupės FedWatch priemone, po darbo rinkos ataskaitos paskelbimo prekiautojai federalinių fondų ateities sandorių rinkoje maždaug 12 procentinių punktų iki maždaug 56 procentų sumažino tikimybę, kad rugsėjį FED sumažins savo bazinę palūkanų normą.

 
Dar nėra komentarų