Turtingiausi tampa dar turtingesni

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-02 15:36 Komentarai: (11)
Remiantis Amerikos Federalinio Rezervų banko duomenimis, vieno procento turtingiausių JAV piliečių turtas 2023 metų pabaigoje pasiekė 44,6 trilijonus dolerių, arba absoliučiai rekordinį lygį.

Vien praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį minimos grupės amerikiečių aktyvų vertė pakilo 2 trilijonais dolerių. Visą šį prieaugį faktiškai lėmė jų valdomų akcijų kainų augimas.

Metų pabaigoje milijardierių portfeliuose buvo akcijų ir investicinių fondų vienetų, kurių bendra vertė siekė 19,7 trilijonus dolerių. FED duomenimis, beveik pusė atskiriems investuotojams priklausančių JAV akcijų yra turtingiausios grupės rankose, o net 87 procentus valdo vos 10 procentų turtingiausių amerikiečių.

„Akcijų kainų kilimo poveikis turtui yra didžiulis užpakalinis vėjas vartotojų nuotaikoms, išlaidoms ir platesnio masto ekonomikos augimui. Žinoma, ekonomika jautriai reaguoja į rinkos nuosmukį. Toks kritimas nėra pats tikriausias scenarijus, bet galimas situacijos variantas, juolab kad akcijos sudaro aukštų vertinimų įspūdį“ – sako Moody's Analyst vyriausiasis ekonomistas Mark Zandi.

Nuo 2020 metų, t.y. nuo COVID-19 pandemijos pradžios, vieno procento turtingiausių amerikiečių aktyvų vertė padidėjo beveik 15 trilijonų dolerių. Nuo 2009 metų, t.y. nuo pasaulinės finansų krizės, pakilo net beveik 30 trilijonų dolerių.

2023 metų pabaigoje vienas procentas turtingiausių amerikiečių turėjo 30 procentų nacionalinio turto, o dešimties procentų turtingiausiųjų rankose buvo 67 procentai viso JAV turto.

FED vieną procentą turtingiausių amerikiečių priskiria prie žmonių, kurių aktyvų vertė yra bent 11 mln. dolerių.
 
1.   Parašė maxa   2024-04-02 16:35  

Apie demokratiją Amerikonijoj aišku kalbos jau būt negali, reikia ieškot kito pavadinimo susidariusiai santvarkai. Nelabai ten kam rūpi ta teisė, balsai, rinkimais ir pnš. - šalis vadovaujas Forbes biznio interesais ir agenda pilstomu šūdu, dėl ko 100 proc. aukščiausio valdžios aparato susiję su vienu ar kitu bizniu/WallStreet ir pnš. (pvz Trump vs Biden žaidimas, skirtams žaist redneckų emocijom).

Technokratija, kuri valdoma elito dinastijų...? Gal kokia techno... elito... kratija. Kažkas tokio. Pamažu prieinama prie kapitalizmo piko, kai jau turtas/valdžios proporcijos išsikraipo maksimaliai tarp šalies piliečių. O tai puiki terpė atsirast VĖL komunizmo, socializmo idėjom, populizmui ir t.t., nu bet kas kaltas. Pats elitas ir kuria šį monstrą, kuris tikėtina save suvalgys.

Jei JAV istorija/vystymasis būtų žaidimu, tai pamažu prieinama prie Final Boss ;D Pažiūrėsim kuom pasibaigs po 50-60 metų.

 
2.   Parašė Man with Shorts   2024-04-02 17:19  

Galimi visi iš eilės graužti morką iš pavydo, kad turtingi turtingėja. O galime ir štai ką susirasti:
https://upgrader.gapminder.org/q/21/explanation

Q: In 1980, roughly 40% of the world's population lived in extreme poverty, with less than $2 per day. What is the share today?
A: 10%.

 
3.   Parašė Grand   2024-04-02 17:55  

Prasisunkimo ekonomika taip sakant. Visi labai patenkinti matau.

Kiek jaunimo turi savo namus? Itarciau krito nuo 40% iki 10%. Kaip toks biznis?

Visiems dave po mobiliaka ir kompa ir pasake - dabar jus turtingi.

 
4.   Parašė Marius_   2024-04-02 22:39  

Pamenu, kai vaikas buvau, labai svajojau apie kompiuterį.
Internetas tada buvo per 14.400 kbps modemą ir omnitelis imdavo 7Lt/ valandą? Kas atitiko turbūt dienos darbo užmokestį pagalbinio darbininko?
Jau nekalbu apie telefoną. Minutė pokalbio 2 Lt, o pats aparatas ne vieną mma kainavo.
O šiandien tai savaime suprantamas dalykas.
Turėti visas pasaulio žinias piršto paspaudimu.
Naudotis neribojant.

Grand, o jei atimtų internetą, telefoną, kompiuterį?

 
5.   Parašė IT17   2024-04-02 23:05  

nana, pasaulio zinias, jau mokamos tos zinios tampa, ypac rimtesnes... mokami straipsniai prasidejo...

 
6.   Parašė xgx   2024-04-03 06:57  

Nejaučiu neapykantos turtingiems ir jokio prielankumo "lygybei", tai tokią info sunku vertinti. Visada yra outlier'ių, tik, kaži, ar reikia dėl jų pergyventi. Taip pat klausimas, kiek dėl turto koncentracijos prisideda pati valstybė.. Pvz., LT mažmeninės maisto prekybos rinką valdo Maxima, bet ką ji valdytų, jei ne Vagnorius ir cukraus fabrikai? Tas pats su kelininkais - kaip atrodytų kelininkai, jei valstybė neprigalvotų dirbtinių kliūčių naujiems dalyviams, korupcijos schemų seniems dalyviams?
Tiesiog noriu apsakyti, kad dažniausiai neapykanta yra nukreipiama į turtingą žmogų, o ne į valstybę, kuri tam turtingam žmogui davė tai, ko nedavė kitiems. Jeigu tampi turtingu konkurencinėje aplinkoje - valio, sveikinu ir žaviuosi.
P.S. Ar Muskas būtų turtingiausias žmogus, jei JAV vyriausybė nebūtų skyrusi subsidijų (kitas klausimas, ar jos teisingos ir reikalingos) jo verslams?

 
7.   Parašė Sezam   2024-04-03 10:49  

"Turtingiausi tampa dar turtingesni"

cia is serijos,2x2=4

pasaulyje pinigai daro pinigus,cia nenoredamas tik turtesi,jei saikingai rizikuosi

jei pazabosim turtingus ar totaliai apmokestinsim,tai galiausiai nebebus TIK turtingu ,o like nuo to nepraturtes

zmogus gimsta ,ir galiausiai vienas tampa riebuilis su pilvu ,kitas kaip heraklis nulietas ,ir kodel toks kontrastas? ogi pastangos ir darbas,taip yra genai(tipo tevu pinigai),bet be pastangu ,idarbio tapsi plikas ir be cento ir riebuilis su pilvu

as pries dirbtina lygybe,galima skatinti turtingus kurti labdaros fondus ,aukoti,bet ju melzimas(kas vyksta pvz pas francus ) ir dogmavimas ne iseitis

 
8.   Parašė Grand   2024-04-03 12:25  

Jei atimtu mobiluji telefona, interneta ir kompiuteri visi taptu laimingesni.

 
9.   Parašė Sezam   2024-04-03 12:51  

ta prasme JIE atimtu ? o kas tie JIE ?

oj kaip reikia svietime dvieju privalomu pamoku ,tai politologija ir ekonomika nuo PIRMOS klases ,taip issauktu adekvati visuomene ,kuri suvoktu kaip elgtis su pinigais ir uz ka atiduoti balsa ,taip eliminuotu luuuuuzeriu atmazkes JIE JIE JIE ir suvoktu kad jokiu JIE nera ir nebuvo ,o yra tik MES

visokiu gelzgaliu myletoju ir vistu peseju jau niekas nepakeis ,tai karta paveikta nuskriausto kvailio viruso ,reikia imtis vaiku ir jaunimo ,taip augs sveika adekvati visuomene

 
10.   Parašė IT17   2024-04-03 15:46  

tai gal kai kam nereik, kad butu sveika ir adekvati visuomene, nes tokia sunkiau valdyt ir apsukt...

 
11.   Parašė Sezam   2024-04-04 11:03  

buka visuomene reikalinga tik diktaturai ,kuri valdo iki mirties arba dinastijom simtmaciais
visuomenej kur yra rinkimai ,tai renkame tuos pacius is esamos visuomenes ,cia jokios naudos bukinti visuomene ,o paprasciausiai yra uzdaras ratas is kurio issivaduoti reikia nepopuliariu sprendimu