Rekordinis FED nuostolis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-27 14:21 Komentarai: (2)
Didžiausias pasaulyje Amerikos Centrinis bankas (FED) patvirtino ankstesnius skaičiavimus ir pripažino, kad 2023 metais jis prarado 114,3 mlrd. dolerių. Tačiau ši informacija praktiškai beprasmė, nes pinigų leidėjas negali bankrutuoti dėl jų trūkumo.

„2023 metais bendros Federalinio rezervo banko išlaidos viršijo pajamas 114,3 milijardo dolerių“ – taip savo praėjusių metų nuostolį trumpai apibūdino svarbiausias pasaulio centrinis bankas. Metais anksčiau FED pranešė apie 58,8 mlrd. dolerių grynąjį pelną.

Per ankstesnius metus, dešimtmečius ir šimtmečius JAV Centrinio banko valdymas buvo nepaprastai pelningas verslas. Vien 2014 – 2022 metais Federalinis Rezervų bankas iždui išmokėjo 739 milijardus dolerių „dividendų“. Vidutiniškai tai viršydavo 82 mlrd. dolerių per metus.

Tačiau praėjusieji metai atnešė didžiulius nuostolius. Kaip ir daugelyje kitų centrinių bankų, o tai buvo staigaus palūkanų normų padidėjimo rezultatas. FED atskleidė, kad palūkanos, kurias jis sumokėjo komerciniams bankams 2023 metais, siekė 176,8 mlrd. dolerių, palyginti su 116,4 mlrd. dolerių prieš metus. Tai yra 60,4 milijardo dolerių skirtumas.

Atpirkimo sandoriai (t.y. vertybinių popierių pardavimo su pažadu ateityje juos atpirkti už iš anksto nustatytą kainą operacijos) FED kainavo 104,3 mlrd. dolerių, palyginti su 62,4 mlrd. dolerių 2022 metais. Veiklos išlaidos siekė 9,2 mlrd. dolerių, iš jų 2,9 mlrd. dolerių valdymo išlaidų, pinigų išleidimo ir Vartotojų finansinės apsaugos biuro veiklos išlaidos.

Pagal Federalinio rezervo įstatymo tekstą Federalinių rezervų sistema didžiąją dalį savo pelno (t.y. atėmus dividendus privilegijuotųjų akcijų savininkams) perveda JAV iždui. Kai pelno nėra, FED registruoja „sukaupimus“. Iš viso ši pozicija 2023 metų pabaigoje siekė 133,3 mlrd. dolerių. Tik tada, kai ji bus padengta būsimu pelnu, Federalinis rezervų bankas galės atnaujinti mokėjimus į valstybės biudžetą.

Tačiau grynasis nuostolis ar net neigiamas nuosavas kapitalas jokiu būdu neturi įtakos kasdienei Federalinio rezervo banko ar bet kurio centrinio banko veiklai. Grynųjų pinigų (t.y. monetų ir banknotų) išleidimo monopolis yra pagrindinis centrinių bankų faktinio pelno šaltinis.

Verta pabrėžti, jog FED nėra vienintelis centrinis bankas, kuriam praėjusieji metai buvo nesėkmingi. Praktiškai visos Vakarų pinigų institucijos užfiksavo didžiulius grynuosius nuostolius. Prieš tris savaites Šveicarijos nacionalinis bankas pranešė, kad jo grynasis nuostolis pernai siekė 3,2 mlrd. frankų. Vasarį Vokietijos Bundesbankas paskelbė, kad jo nuostoliai pernai sudarė 21,6 mlrd. eurų. Tuo tarpu visa eurosistema (t.y. ECB ir euro zonos šalių nacionaliniai centriniai bankai) turėtų paskelbti, jog 2023 metais patyrė 56,6 mlrd. eurų nuostolių.
 
1.   Parašė liopoldas   2024-03-27 17:54  

puikus biznis, kai pelnas - visi laimingi, kai nuostolis - tiesiog atsispausdini pinigų

 
2.   Parašė ^la   2024-03-27 20:09  

Kažin kaip Lietuvos Bankui sekėsi valdyti savo portfelį.