JAV politikai biržoje uždirba daugiau už fondų valdytojus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-02-09 16:13 Komentarai: (3)
Praėjusiais metais Amerikos kongresmenai akcijų rinkoje uždirbo milijonus dolerių, pralenkdami investicinių fondų valdytojus. Jie pasinaudojo savo privilegijuota padėtimi priimdami sprendimus, kurie turėjo įtakos rinkoms. Rekordininkas pasiekė net beveik 240 procentų grąžą.

Amerikos politikų veiksmus biržoje ilgą laiką stebi interneto svetainė Neįprasti banginiai (Unusual Whales), kurios pranešimai buvo taip plačiai nušviesti žiniasklaidoje, kad pastaraisiais metais lėmė 6 prekybos finansų rinkose aktų pakeitimus. Ji stebi kongresmenų sandorius, o jos 2023 metų suvestinė apėmė 118 vardų iš pirmųjų laikraščių puslapių.

Kongrese yra 535 nariai (100 Senate ir 435 Atstovų rūmuose). 2023 metais penktadalis abiejų Amerikos parlamento rūmų narių investavo į akcijų rinką. Unusual Whales pažymi, kad tai yra reikšmingas sumažėjimas, palyginti su 2020–2022 metais, kai buvo trečdalis investuojančių kongresmenų. Prie to prisidėjo daugelio rinkose veikiančių politikų pasitraukimas į pensiją.

Priešingai nei paprastų žmonių atveju, tarp Amerikos kongresmenų finansų rinkose uždirbančių dalis sudarė apie 80 procentų. Pernai akcijų biržoje prekiavo daugiau respublikonų, tačiau demokratai juos aplenkė tiek efektyvumu, tiek sudarytų sandorių skaičiumi. Joe Bideno partijos politikai 2023 metais pasiekė vidutinę 31,18 procento grąžą, o respublikonai - 17,99 procento. Iš viso JAV kongresmenai pranešė apie maždaug 11 tūkstančių sandorių, kurių vertė viršija 1 mlrd. dolerių.

Respublikonai Atstovų rūmuose dažniausiai pirko šių kompanijų akcijas: ConocoPhillips, Tyson Foods, Alphabet bei NGL Energy Partners. Demokratai dažniausiai rinkosi tokias technologijų akcijas, kaip: Apple, Microsoft ir Alphabet.

Vidutiniškai kongresmenų akcijų portfeliai pranoko S&P 500 indeksą, kuris praėjusiais metais paaugo 24,81 procento. Unusual Whales pabrėžia, kad skaičiavimai remiasi viešai praneštais sandoriais ir nuosavu registru, kuris nuolat seka atskirų politikų turtą.

Tačiau svetainėje pažymima, kad jos vertinimai „yra konservatyvūs“ ir daugelis kongresmenų tinkamai nepraneša apie savo sandorius Etikos tarnybai.

Kongreso narys, kurio portfelis pernai sulaukė didžiausios grąžos, buvo Brain Higgins. Politikui priklausančios akcijos pabrango 238,9 procento. Tačiau kalbant apie detales, portfelį sudaro tik Nvidia akcijos, kurias jis įsigijo už 100 tūkstančių dolerių 2021 metais.

Antroje vietoje liko respublikonas Mark Green. Jo investicijų grąža siekė 122,2 procento nepaisant to, kad metų pradžioje jis šortino S&P 500 indekso ETF. Politikas greitai užbaigė nesėkmingą sandorį, užfiksuodamas nedidelius nuostolius. Trečioje vietoje su 107,6 procento grąža buvo Garret Graves iš Respublikonų partijos.

Priešingoje reitingo pusėje atsidūrė Warren Davidson, kurio akcijų portfelis prarado 77 procentus savo vertės. Už kongresmeno nelaimę buvo atsakingos Workhorse akcijos, kurių kaina pernai sumažėjo maždaug 80 procentų. Respublikonas neišmoko diversifikacijos pamokos.

Praėjusiais metais Ro Khanna buvo rekordininkas pagal biržoje sudarytų sandorių skaičių. Kongresmenas iš Demokratų partijos atliko daugiau nei 4250 operacijų. Tai reiškia beveik 17 sandorių per vieną sesiją. Politikas pasiekė 12,7 procento grąžos normą.
 
1.   Parašė ^la   2024-02-09 16:54  

Įdomu, kaip mūsų Seimo nariams ir ministrams sekasi investuoti.

 
2.   Parašė KriptoD2   2024-02-10 00:25  

Kreiviui manau labai gerai. Dėja, nemanau, kad tai gera naujiena mokesčių mokėtojams.

 
3.   Parašė Krosneles.eu   2024-02-10 18:44  

Sekasi, sekasi. Laivas plūdė uždirba daug pinigų kai kuriems asmeninms, Ignitis dabar su elektra irgi uždirbinėja kažkam.