JAV bankrutuos dar vienas bankas?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-02-07 14:36 Komentarai: (0)
Pastaraisiais mėnesiais rinka priprato prie aukštų palūkanų normų, tuo pačiu pamiršdama, kad 2023 metų kovą dėl to žlugo net keturi bankai. Ar JAV bankrutuos dar vienas bankas?

Nuo sausio pabaigos kas savaitę didėja dar vienos bankrotų bangos rizika, tai matyti iš New York Community Bancorp (NYCB) akcijų, kurios nuo praėjusio mėnesio pabaigos jau nukrito net daugiau nei 60 procentų, kas pranoksta 2008 metais bankų krizės sukelto žlugimo mastą.

New York Community Bancorp yra vienas stambiausių JAV bankų ir tapo vienu didžiausių 2023 metų bankų krizės, kai žlugo Silvergate Capital, Signature Bank, Silicon Valley Bank ir First Republic, laimėtojų.

NYCB, pasinaudojusi praėjusių metų neramumais, perėmė bankrutuojantį Signature Bank, įgydama tuo pačiu didžiąją dalį jo indėlių ir trečdalį turto, įskaitant 13 mlrd. dolerių paskolas. Iš pradžių investuotojai reagavo entuziastingai, tad New York Community Bancorp (NYCB) akcijos pabrango net beveik 140 procentų.

Tačiau pelnų realizacijos ilgai laukti nereikėjo, o investuotojai nujautė, kad sunki ekonominė aplinka paveiks visų 2023 metų veiklos rezultatus. Vis dėlto žinia, kad per praėjusį ketvirtį minimas bankas patyrė 260 mln. dolerių nuostolį, palyginti su 164 mln. JAV dolerių pelnu tuo pačiu laikotarpiu metais anksčiau, šokiravo investuotojus.

Be to, bankas nusprendė sumažinti ketvirčio dividendus nuo 17 iki 5 centų, o tai buvo suvokiama kaip sunkios finansinės padėties pripažinimas ir bandymas išsilaikyti. Banko situaciją apsunkina tai, kad praėjusią savaitę daugelis analitikų nusprendė sumažinti savo rekomendacijas NYCB akcijų atžvilgiu, o Moody's Investors Service peržiūrėjo banko kredito reitingą, siekdama jį sumažinti.

Investuotojai baiminasi, kad paskolos XLF ir Kushner Group, kurios buvo siejamos su nuostolių (komercinio nekilnojamojo turto) nurašymu, prives banką prie bankroto dėl didžiulio indėlių nutekėjimo. New York Community Bancorp (NYCB) problema dabar gali būti panika, nes daugumą banko indėlių sudaro klientai, turintys lėšas, viršijančias 250 tūkstančių dolerių (maksimali FDIC garantija), o tai gali reikšti, kad jie norės apsaugoti savo kapitalą ir atsiimti iš jo pinigus ir tai gali sukelti papildomų problemų.

 
Dar nėra komentarų