Spekuliacijos apie galimą palūkanų normos sumažinimą tikrai per anksti

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-11-28 17:29 Komentarai: (0)
Europos Centrinio banko valdančiosios tarybos narys ir Bundesbanko vadovas Joachim Nagel tvirtina, kad bet kokios spekuliacijos dėl galimo palūkanų normų mažinimo yra ankstyvos ir kol kas nėra pagrindo pradėti tokias diskusijas, skelbia Bloomberg.

„Būtų per anksti mažinti palūkanų normas arba spėlioti apie tokius žingsnius. Svarbus ne tik palūkanų normų lygis, bet ir lūkesčiai dėl ateities palūkanų normų pokyčių. Pagrindinis politikos griežtinimo poveikis infliacijai dar neišaiškintas“ – antradienį Nikosijoje sakė Vokietijos Centrinio banko vadovas.

ECB tikriausiai baigė palūkanų kėlimo kampaniją ir tikėtina, jog antrą kartą iš eilės per gruodžio mėnesio posėdį jų nekeis. Nors rinka jau lažinasi dėl palūkanų mažinimo balandžio mėnesį, monetarinės politikos vykdytojai teigė, jog dar galimas padidinimas ir kad dar per anksti diskutuoti apie palūkanų mažinimą.

Šią idėją palaikė Ispanijos banko valdytojas Pablo Hernandez de Cos, kalbėjęs anksčiau Honkonge. Prancūzijos banko vadovas Francois Villeroy de Galhau, kalbėdamas Paryžiuje, sakė, kad aukštų palūkanų „gydymo priemonė“ turės būti tęsiama kurį laiką.

Infliacija smarkiai atvėso nuo 10,6 procento aukščiausio lygio pernai iki 2,9 procento spalį, tačiau politikos formuotojai pabrėžė, kad paskutinė mylia iki 2 procentų tikslo užtruks ilgiau, o baziniai efektai iš tiesų paskatins vartotojų kainų augimą ateinančiais mėnesiais.

„Nors bendroji infliacija per pastaruosius mėnesius labai sumažėjo, negalime laikyti savaime suprantamu dalyku, kad šis mažėjimas tęsis. Sumažėjusių energijos kainų defliacinis poveikis išsisklaidė ir mes vis dar esame gerokai nutolę nuo savo tikslinio lygio. Ir mes tikimės, kad artimiausioje ateityje bus duobėtas kelias su infliacijos pakilimais ir nuosmukiais“ – sakė Joachim Nagel.

„Įtempta darbo rinka, žemas įmonių ir namų ūkių skolos lygis ir aktyvi investicinė veikla rodo, kad sąlygos „švelniam nusileidimui“ yra sudarytos“ – pabrėžė jis kalbėdamas apie potencialų ekonomikos nuosmukį.

Bundesbanko vadovas paragino fiskalinę ir pinigų politiką veikti kartu, ragindamas vyriausybes suvaldyti išlaidas, nes priemonės, skirtos kovoti su pastarosiomis krizėmis, tampa mažiau reikalingos.

ECB pirmininkė Christine Lagarde pirmadienį pareiškė Europos įstatymų leidėjams, kad monetarinės politikos vykdytojai netrukus gali peržiūrėti savo 1,7 trilijono eurų pandemijos obligacijų portfelį ir persvarstyti, kiek laiko jie pakeis vertybinius popierius, kurių terminas baigiasi. Pagal dabartines rekomendacijas reinvesticijos pagal vadinamąją PEPP programą bus tęsiamos iki kitų metų pabaigos.

„Man aišku, kad didelis balansas turės dar labiau susitraukti“ – reziumavo Europos Centrinio banko valdančiosios tarybos narys ir Bundesbanko vadovas Joachim Nagel.

Panašūs straipsniai:

(Europa,ekonomika,finansai)

2024-07-26 » Technologijų milžino įkūrėjas suimtas už manipuliavimą akcijų rinka
2024-07-25 » W.Buffett įmonė toliau išparduoda Bank of America akcijas
2024-07-25 » STAIGMENA, Didžiausios pasaulyje ekonomikos augimas gerokai spartesnis nei laukta
2024-07-25 » Vokietijos Ifo indeksas krito, nors laukta augimo
2024-07-24 » Hedge fondai agresyviai pardavinėjo labiausiai pabrangusias akcijas
2024-07-22 » W.Buffett pirmą kartą nuo 2019 metų pardavė Bank of America akcijas
2024-07-22 » Ukraina pasiekė susitarimą dėl skolos restruktūrizavimo
2024-07-22 » Kol kas analitikų lūkesčiai mažai pasikeitė
2024-07-22 » Pelnas iš rusiškų aktyvų keliauja į Ukraina
2024-07-19 » Kodėl Vakarų sankcijos Rusijai pasirodo yra nepakankamos?

 
Dar nėra komentarų