JAV buvo aptikti dideli ličio telkiniai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-09-15 12:49 Komentarai: (0)
Didžiausi pasaulyje ličio telkiniai buvo aptikti Nevados ir Oregono pasienyje. Cheminio elemento bus tiek daug, kad amerikiečiai galės patenkinti augančią šios medžiagos paklausą. Litis yra būtina elektromobilių akumuliatorių gamybos žaliava.

Skaičiuojama, kad ugnikalnio krateryje, kuris susiformavo maždaug prieš 16 milijonų metų, yra nuo 20 iki 40 milijonų tonų ličio. Atradimą padarė vulkanologai. Tačiau gali kilti problemų dėl kasybos, nes indėnai šią sritį laiko šventa. Teigiama, kad 1865 metais ten įvyko indėnų žudynės.

„Jei tikėti skaičiavimais, tai labai, labai reikšmingas ličio telkinys. Jei jie gali išgauti litį labai energiją taupančiu būdu arba procese, kuriame nenaudojama daug rūgšties, tai gali turėti didelį ekonominį poveikį. Jungtinės Valstijos turėtų savo ličio tiekimą, o pramonė būtų mažiau susirūpinusi dėl tiekimo trūkumo“ – sako KU Leuven geologas Anoukas Borstas. Tai gali pakeisti dinamiką visame pasaulyje. Kalbama apie ličio kainą, tiekimo saugumą ir geopolitiką.

Atradimas buvo atliktas krateryje, kuris susiformavo prieš 16,4 milijono metų. Ši vieta buvo vadinama McDermitt Caldera. Mokslininkai teigia, kad tyrimo medžiaga atrodo kaip „rudasis keramikos molis“, kuriame yra daug ličio.

Lithium Americas Corporation geologas Thomas Bensonas praneša, kad ličio kasyba prasidės 2026 metais. Bendrovė molį pašalins vandeniu, o tada centrifuguodamas atskirs smulkius ličio turinčius grūdelius nuo didesnių mineralų. Tada molis bus išplaunamas sieros rūgšties kubiluose, kad išgautų litį.

Daugiausia ličio išgaunama Čilėje, Australijoje ir Kinijoje (60 procentų pasaulinio ličio perdirbimo). Afrika taip pat yra svarbi vieta, ypač Nigerija, kur statoma pirmoji gamykla, perdirbanti šį elementą.

Litis šiuo metu vadinamas „baltuoju auksu“ ir yra labai svarbus automobilių pramonės vystymuisi, bet ne tik. Litis taip pat naudojamas telefonų, nešiojamųjų kompiuterių, planšetinių kompiuterių ir net dulkių siurblių baterijoms. 2021 metais pasaulinė ličio gavyba siekė 540 tūkst. tonų. Tikimasi, kad iki 2025 metais ji sieks iki 1,5 mln. tonų, o iki 2030 metų šis skaičius padvigubės.
 
Dar nėra komentarų