C.Lagarde: nėra aiškių įrodymų, kad pagrindinė infliacija jau pasiekė aukščiausią tašką

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-06-06 18:05 Komentarai: (0)
Europos Centrinio banko vadovė Christine Lagarde pripažino, kad nors euro zonoje esama silpnėjančios pagrindinės infliacijos ženklų, dar anksti teigti, kad jos pikas jau už nugaros, informuoja Reuters.

Jos komentarai greičiausiai sustiprins rinkos lūkesčius, kad ECB šį ir kitą mėnesį padidins palūkanų normas, nepaisant staigaus infliacijos kritimo praėjusį mėnesį.

„Naujausi turimi duomenys rodo, kad pagrindinio infliacinio spaudimo rodikliai tebėra aukšti ir, nors kai kurie rodo nuosaikumo požymius, nėra aiškių įrodymų, kad pagrindinė infliacija pasiekė aukščiausią tašką“ – sakė Christine Lagarde Europos įstatymų leidėjams.

Metinė infliacija 20-yje valstybių, kurios dalijasi euru, gegužę sumažėjo iki 6,1 procento nuo 7 procentų balandžio mėnesį, o pagrindinės kainos, neįskaitant nepastovių maisto produktų ir degalų kainų, ir kurias atidžiai stebi ECB, padidėjo 5,3 procento, palyginus su 5,6 procento mėnesį prieš tai.

Tai paskatino diskusijas dėl tolesnio ECB didinimo poreikio, be kito posėdžio, kuris vyks birželio 15 dieną.

Christine Lagarde pripažino, kad ankstesnių palūkanų kėlimo padariniai „pradėjo materializuotis“ ir greičiausiai „ateinančiais metais sustiprės“.

Tačiau ji dar kartą patvirtino ECB poziciją, jog palūkanų normas reikės vėl padidinti „iki pakankamai ribojančio lygio“, kad infliacija būtų sumažinta iki ECB nustatyto 2 procentų tikslo, ir kad jos „bus tokios, kiek reikės“.
 
Dar nėra komentarų