Pastebimai sumažėjo Rusijos pajamos iš naftos ir dujų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-06-06 15:29 Komentarai: (2)
Rusijos pajamos iš naftos ir gamtinių dujų gegužę sumažėjo daugiau nei trečdaliu dėl kritusių naftos kainų dėl Vakarų sankcijų ir sumažėjusio dujų eksporto į Europą.

Rusijos finansų ministerija pirmadienį pranešė, kad biudžeto pajamos iš mokesčių už naftą ir dujas sumažėjo 36 procentais palyginti su ankstesniais metais iki 570,7 mlrd. rublių (7 mlrd. dolerių). Mokesčiai už naftą ir naftos produktus, kurie gegužės mėnesį sudarė 75 procentus visų pajamų iš angliavandenilių, sumažėjo 31 procentu iki 425,8 milijardo rublių.

Spaudimą daro augančios karo Ukrainoje finansavimo išlaidos. Įmokos į valstybės biudžetą sumažėjo po to, kai Europos Sąjunga uždraudė daugumą jūros importo žalios naftos ir naftos produktų, o septynių pramoninių šalių grupė nustatė viršutinę naftos pardavimo kainą Rusijai.

Anksčiau šiais metais Rusijos vyriausybė, siekdama padidinti pajamas, pakeitė naftos kainų vertinimo mokesčių tikslais būdą. Ji įvedė nuolaidą Brent žalios naftos etalonui, kuris biudžeto tikslais nustato minimalią vietinės žalios naftos kainą. Jeigu Rusijos naftos prekyba viršija ribą, Finansų ministerija mokesčių apskaičiavimui naudoja vyraujančią rinkos kainą.

Pajamos iš dujų gegužę sumažėjo beveik 46 procentais palyginti su praėjusiais metais, iki 145 mlrd. rublių, nes dar didesnės pajamos iš naudingųjų iškasenų gavybos mokesčio nekompensavo eksporto muitų nuostolių. Pajamos iš dujų eksporto muitų sumažėjo 81 procentu iki 38,3 mlrd. rublių, kai Rusijos Gazprom nutraukė dujotiekio srautus į Europą, istoriškai didžiausią jos rinką.

Pajamos iš naudingųjų iškasenų gavybos mokesčio siekė 106,6 mlrd. rublių ir gautos dėl laikinų muitų Gazprom padidinimo 50 mlrd. rublių per mėnesį 2023 – 2025 metų laikotarpiui.
 
1.   Parašė Orzis   2023-06-06 16:08  

O kam nesumažėjo? Kodėl išskiriama tik Rusija? Kaip visos OPEC šalys kurios mažina gavybą? Joms mažinant nemažėja pajamos ar kaip? Kažkoks kvailas straipsnis

 
2.   Parašė erikasrx   2023-06-06 16:12  

Orzis.eu [2023-06-06 16:08]:
O kam nesumažėjo? Kodėl išskiriama tik Rusija? Kaip visos OPEC šalys kurios mažina gavybą? Joms mažinant nemažėja pajamos ar kaip? Kažkoks kvailas straipsnis


Na o tai mažinant gavybą kaina irgi krenta ar kaip? Nes čia rašo kad pajamos mažėjo dėl kritusių naftos kainų ir sankcijų