Baltijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2023-06-04 01:27 Komentarai: (0)
Šiais metais pabrango dviejų trečdalių OMX Baltic Benchmark GI atstovių akcijos, tuo tarpu pats indeksas eilinį mėnesį iš eilės išlieka konsolidacinėje fazėje.


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius.   

Atkreipiame dėmesį, kad mūsų analizuojamo indekso sudėtyje įvyko pokyčiai. Iš indekso ir tuo pačiu iš Rygos biržos pasitraukė HansaMatrix. 



Pažvelgus į apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas matome, kad visais atvejais EBITDA pelnai augo sparčiau nei pajamos, kai prieš metus buvo priešingai. Palyginus su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos procentine išraiška ūgtelėjo, kaip ir paslaugų šakoje, tarp Estijos atstovių ir ypač finansų sektoriuje. Tuo tarpu tarp mūsų šalies atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos procentine išraiška smuktelėjo, o pramonėje pakilo tik EBITDA pelnų pokyčių mediana, kuri, beje, iš neigiamos pasidarė teigiama.
 
Per pirmąjį 2023 metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino du Estijos bankai, t.y. Coop Pank bei LHV Group, Lietuvos buitinio popieriaus gamintoja Grigeo, dvi estiškos nekilnojamo turto bendrovės Hepsor ir Pro Kapital Grupp, transportavimo jūra paslaugas teikiantis Tallink Grupp bei elektros prekių gamintoja Harju Elekter. Pabrėžtina, kad visais atvejais EBITDA pelnai augo pastebimai sparčiau už pajamas. Kitą vertus Estijos nekilnojamo turto bendrovė Arco Vara bei žemės ūkio grupė iš Lietuvos Linas Agro Group fiksavo savo veiklos rezultatų kritimą, be to, didesniu EBITDA pelnų nuosmukiu išsiskyrė AUGA group ir Vilkyškių pieninė.

Kalbant apie EBITDA maržų medianą, tai ji palyginus su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, paaugo nuo 13,6 iki 16,9 procento. Šio medianinio rodiklio prieaugis fiksuotas ir pramonėje bei tarp mūsų šalies atstovių, o štai finansuose, o ypač paslaugų šakoje ir tarp Estijos atstovių fiksuotas kritimas. Per lyginamąjį laikotarpį EBITDA pelningumo rodiklio augimo ir kritimo santykis siekia 13 ir 8. Tarp analizuojamų Baltijos biržos atstovių šįkart didžiausias maržas sugeneravo žaliosios energijos gamintoja Enefit Green bei du bankai, t.y. estiškas LHV Group bei lietuviškas Šiaulių Bankas. Tuo tarpu dviejų įmonių (Arco Vara bei Linas Agro Group) minimas pelningumo rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo neigiamas.



Iš dvidešimt vieno OMX Baltic Benchmark GI indekso nario per pirmus tris šių metų mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo turto grąžas kilstelėjo du trečdaliai, t.y. keturiolika, tad nieko stebėtino, jog bendra ROA mediana ūgtelėjo, kaip, beje, ir visais kitais apskaičiuotais atvejais. Didžiausiomis turto grąžomis per pirmus tris šių metų mėnesius išsiskyrė Lietuvos pramonės atstovė Grigeo bei moteriško apatinio trikotažo kūrėja, gamintoja ir pardavėja Silvano Fashion Group. O štai dviejų mūsų šalies žemės ūkio grupių Linas Agro Group bei AUGA group, Estijos nekilnojamo turto bendrovės Arco Vara bei transportavimo jūra paslaugų teikėjos Tallink Grupp ROA šįkart buvo su minuso ženklu, nes minimos bendrovės per ketvirtį patyrė grynąjį nuostolį.

Pažvelgus į naujausius rinkos vertės P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA rodiklius matome, kad jų bendros medianos šiuo metu iš tiesų yra labai žemos, ypač lyginant su Vakarų akcijų rinkomis. Tai kaip įprasta susiję su mažesniu Baltijos akcijų rinkos likvidumu ir didesne rizika, tačiau tuo pačiu galima kalbėti ir apie tai, kad ši rinka yra dalinai tinkamai neįvertinta. Žemiausiai medianiniais rinkos vertės rodikliais (išskyrus dividendinio pajamingumo, kuris didžiausias), išsiskiria pramonės šaka ir Lietuvos atstovės. 

Tarp dvidešimt vienos OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovės nuo 2023 metų pradžios ūgtelėjo dviejų trečdalių, t.y. keturiolikos rinkos vertė, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama. Praėjusiais metais padėtis buvo kardinaliai priešinga, nes tuomet pabrango vos keturių nuosavybės vertybiniai popieriai ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana be jokios abejonės buvo neigiama. Pažvelgus į apskaičiuotas akcijų kainų pokyčių medianas, kurios visos teigiamos, matome, jog labiausiai nuo metų pradžios pakilo Lietuvos atstovių kapitalizacija, o štai mažiausiai pabrango pramonės įmonių nuosavybės vertybiniai popieriai.
 
Daugiausiai bent kol kas šiais metais uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo Grigeo bei Aprangos akcijų, kurių kainos pašoko atitinkamai ketvirtadaliu bei beveik penktadaliu. Tuo tarpu labiausiai krito Šiaulių Banko bei nekilnojamo turto projektų plėtotojos Hepsor rinkos vertė, t.y. abiem atvejais apie devynis procentus.


OMX Baltic Benchmark GI indeksas penktą mėnesį iš eilės išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jo kryptis.  




Grigeo akcijų kaina po atšokimo nuo dugno ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Aprangos akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.   




Šiaulių Banko akcijų kaina po atšokimo atsidūrė korekcinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Po konsolidacijos periodo Hepsor akcijų kaina pajudėjo žemyn ieškodama naujo tvirto dugno.




LHV Group akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš korekcinės linijos. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, tuomet mūsų lauktų nauja augimo banga.




Po augimo trendo linijos patestavimo, sulaukėme naujos Enefit Green akcijų kainos augimo bangos link naujų rekordinių lygių.




Arco Vara akcijų kaina nuo praėjusių metų pabaigos išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




AUGA group akcijų kaina po atšokimo išlieka korekcinėje fazėje.




Coop Pank akcijų kaina po atšokimo vis dar išlieka korekcinėje fazėje.




Harju Elekter akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje bei artėja prie nuosmukio trendo linijos.




Ignitis grupės akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis atlaikys, tuomet augimas į viršų prasitęs.




Linas Agro Group akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis neatlaikys ir bus tvariai pralaužtas, tuomet laukia didesnė korekcija, kas labai tikėtina po tokio įspūdingo augimo.




Merko Ehitus akcijų kaina po augimo periodo nukrito žemiau augimo trendo linijos ir atsidūrė korekcijoje.




Pro Kapital Grupp akcijų kaina po atšokimo vėl testuoja dugną. Jei šis lygis atlaikys, gali susiformuoti taip vadinamas dvigubas dugnas.




Silvano Fashion Group akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Tallink Grupp akcijų kaina po atšokimo nuo dugno eilinį mėnesį iš eilės išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Tallinna Kaubamaja akcijų kaina po atšokimo atsidūrė korekcinėje fazėje, tiesa, dabar testuojama kritimo tendencijos linija. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, galime sulaukti naujos augimo bangos.




Tallinna Sadam akcijų kaina dar kartą patestavo dugną. Jei šis lygis atlaikys, susidarys taip vadinamas dvigubas dugnas.




Tallinna Vesi akcijų kaina šiuo metu testuoja augimo kanalo apatinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Telia Lietuva akcijų kaina išlieka horizontalioje - konsolidacijos stadijoje, na o dabar testuoja šio kanalo apatinę dalį.




Vilkyškių pieninės akcijų kaina nukrito žemiau augimo kanalo apatinės dalies. Jei paaiškės, kad tai tvarus reiškinys, galime sulaukti didesnės korekcijos.



Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų