Ar finansiniai produktai bus pigesni?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-05-26 12:51 Komentarai: (0)
Europos Komisija (EK) šią savaitę pristatė planus apriboti finansinius ir investicinius produktus perkantiems vartotojams taikomus mokesčius.

Komisija nori uždrausti bankams ir draudikams mokėti komisinius už produktų pardavimą patarimo neteikiantiems tarpininkams. Tai vienas iš pasiūlymų, įtrauktų į trečiadienį Europos Komisijos pristatytą investicinių produktų reglamentavimo pakeitimų paketą. Naujų sprendimų tikslas – padidinti kapitalo prieinamumą investicijoms ir efektyvinti rinkas.

Naujienų agentūros Reuters duomenimis, tik 17 procentų namų ūkių turtas Europos Sąjungoje 2021 metais buvo akcijose ir obligacijose, o viena iš priežasčių – didelė investicinių produktų kaina. Europos Komisijos duomenimis, mažmeninių investuotojų mokami komisiniai yra net 40 procentų didesni nei institucinių investuotojų atveju, o klientų gaunami pasiūlymai daugeliu atvejų nėra patrauklūs.

Prieštaravimą visiškam komisinių draudimui išreiškė Vokietija, Prancūzija, Italija ir finansų industrija, todėl Europos Komisija ketina pokyčius įvesti etapais. ES finansinio stabilumo komisaras Mairead McGuinness teigė, kad visiškas draudimas galėtų būti įvestas po trejų metų peržiūrėjus, ar pirmieji pakeitimai padėjo padidinti individualių investuotojų dalyvavimą rinkoje ir sumažinti išlaidas. Galutinei reformos formai turės pritarti valstybės narės ir Europos Parlamentas.
 
Dar nėra komentarų