Didžiausia pasaulio ekonomika augo kiek sparčiau

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-05-25 17:51 Komentarai: (0)
Po antrojo perskaičiavimo paaiškėjo, jog didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika per pirmus tris šių metų mėnesius paaugo sparčiau nei skelbta remiantis pirminiais preliminariais duomenimis.

JAV bendrasis vidaus produktas pasistiebė 1.3 procento, arba perpus mažiau nei ketvirtį prieš tai. Ekonomistai laukė, kad po antrojo vertinimo sumetintas ekonomikos augimo tempas išliks toks pats ir sudarys 1.1 procento. Nepaisant spartesnio prieaugio, 2023 metų pirmojo ketvirčio BVP augimas išlieka lėčiausias nuo 2022 metų antrojo ketvirčio.

Vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų BVP vertės, paaugo net 3.8 procento (anksčiau skelbta, jog 3.7 procento), kai per paskutinį praėjusių metų ketvirtį augo tik vienu procentu.

Verslo investicijos į atsargas iš BVP prieaugio atėmė 2,1 procentinio punkto, t.y. šiek tiek mažiau nei 2,3 procentinio punkto išankstinėje sąmatoje. Taip pat pakoreguotas investicijų į negyvenamą nekilnojamąjį turtą augimas, kuris buvo dvigubai spartesnis ir siekė 1,4 procento, o valstybės išlaidos augo 5,2 procento, o ne 4,7 procento. Kita vertus, ilgalaikės investicijos į būstą traukėsi sparčiau (5,4 procento, palyginti su 4,2 procento remiantis išankstiniais lūkesčiais).

Grynoji išorės paklausa taip pat teigiamai prisidėjo prie bendrojo vidaus produkto pokyčio, nes eksportas išaugo labiau nei importas.

Trečiojo ir šiame etape galutinio praėjusio ketvirčio BVP pokyčio vertinimo rezultatus sužinosime birželio mėnesio pabaigoje.
 
Dar nėra komentarų