Centriniai bankai nupirko daugiausia aukso per daugiau nei 50 metų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-04-25 13:56 Komentarai: (0)
Didėjant geopolitinei įtampai, viso pasaulio centriniai bankai suskubo pirkti auksą. Jų įsigytas tauriųjų metalų kiekis 2022 metais išaugo 152 procentais ir siekė 1136 tonas – rašo Financial Times. Tai didžiausia vertė nuo 1967 metų.

HSBC rezervų valdymo tendencijų tyrimas, atliktas tarp 83 pasaulio centrinių bankų atstovų, parodė, kad daugiau nei du trečdaliai respondentų mano, kad kitų šalių bankai 2023 metais padidins savo aukso atsargas.

„Auksas tampa patrauklesnis nepastovumo metu, o jo paklausa per pastaruosius metus išaugo“ - nurodo Financial Times.

Dauguma apklausoje dalyvavusių vadovų kaip vieną didžiausių rūpesčių nurodė geopolitinę riziką, susijusią su karu Ukrainoje ir įtemptais JAV ir Kinijos santykiais. Antroje vietoje buvo aukšta infliacija.

Pasaulio aukso tarybos duomenys rodo, kad per pastaruosius metus daug aukso pirkimų atliko su Vakarais nesusijusių šalių centriniai bankai.

Pavyzdžiui, Kinijos liaudies bankas 2022 metų lapkritį ir gruodį nupirko 62 tonas aukso, todėl jo bendros atsargos pirmą kartą viršijo 2000 tonų. Turkijos oficialios aukso atsargos 2022 metais padidėjo 148 tonomis iki 542 tonų. Praėjusiais metais Taryba taip pat įtraukė Artimųjų Rytų ir Centrinės Azijos šalis į „aktyvių tauriųjų metalų pirkėjų“ sąrašą.
 
Dar nėra komentarų