Švedijos fondas prarado per 1 mlrd. dolerių dėl žlugusių Amerikos bankų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-03-14 12:50 Komentarai: (4)
Švedijos pensijų fondas Alecta prarado apie 12 milijardų kronų arba beveik 1,1 milijardo dolerių dėl žlugusių Amerikos bankų SVB ir Signature Bank.

„Pripažįstame pralaimėjimą“ – sakė Alecta generalinis direktorius Magnus Billing.

Kartu fondo atstovas Jokubas Lapidus pabrėžė, kad nuostoliai neturės įtakos žmonių, gimusių 1978 metais ar anksčiau, pensijoms, o kitų būsimų pensininkų santaupos gali nukentėti „minimaliai“.

Švedijos rinkos reguliuotojas Finansų inspektorius pirmadienį iškvietė Alecta ir kitų Švedijos finansų institucijų atstovus pasikalbėti apie Amerikos bankų bankroto pasekmes šalies ekonomikai. Buvo paskelbtas pareiškimas apie „Švedijos finansų sistemos stabilumą“. Stokholmo akcijų rinka nuo penktadienio smunka.

Alecta yra ketvirta pagal dydį SVB akcijų turėtoja, kurių vertė siekia 9 milijardus kronų (840 mln. dolerių). 2022 metais fondas pasitraukė iš portfelio, apimančio didžiausius stabilius Švedijos bankus – Handelsbanken ir Swedbank, Amerikos bankų, besispecializuojančių IT sektoriaus aptarnavimo srityje, naudai.

Savo ruožtu SVB bankas atidarė savo atstovybę Stokholme. Finansų inspektoriaus teigimu, įmonė Švedijoje neturėjo banko licencijos.

Alecta taip pat turi First Republic Bank akcijų, kurios pirmadienį Niujorko biržoje atpigo apie šešiasdešimt du procentus, tiesa, šiandien prieš prekybinės sesijos metu brangsta penktadaliu.

Silicio slėnio banko bankrotas buvo didžiausias JAV bankų žlugimas nuo 2008 metų finansų krizės ir sukėlė susirūpinimą dėl galimo poveikio kitiems bankams. Didelė dalis Silicio slėnio startuolių, įmonių ir investicinių fondų laikė pinigus SVB.
 
1.   Parašė Klaustukas   2023-03-14 13:34  

Kaip dabar gyventi Lietuvos gyventojams?

 
2.   Parašė topl0305   2023-03-14 14:53  

Lygiai taip pat kaip ir anksčiau.

 
3.   Parašė aryan   2023-03-14 15:46  

Ne visai taip pat gali but. Svedijos pensiju fondai yra pagrindiniai investuotojai i LT busto paskolas, todel noredami atsilost milijarda, marzos tikrai nesusimazins.

 
4.   Parašė Krosneles.eu   2023-03-14 17:05  

Švedijos bankai jau uždirbo milijardą per praeitus metus Lietuvoje, tai gali toliau taškyti pinigus Amerikoje.