Per anksti nesidžiaukime

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-01-23 17:24 Komentarai: (0)
Nesidžiaukite per greitai krentančiomis dujų kainomis, perspėja Nyderlandų Centrinio banko (DNB) prezidentas Klaas Knot. Jo nuomone, optimistiškai vertinti energijos kainas dar anksti, tačiau ekonomikos nuosmukis 2023 metais bus mažesnis ir „dėl to jaudintis nereikės“.

Viena vertus, Nyderlandų Centrinio banko prezidentas Klaas Knot, pasirodęs visuomeninės televizijos laidoje NPO, perspėjo pernelyg optimistiškai nežiūrėti į kelias savaites krentančias dujų kainas, tačiau kartu pabrėžė, kad ekonomikos augimo sulėtėjimas šalyje bus nedidelis ir „dėl to jaudintis nereikėtų“.

„Dujų atsargas kitai žiemai būtina papildyti šiemet, o su rusiškomis dujomis to padaryti negalime, kas buvo įmanoma 2022 metais“ – sakė DNB vadovas.

Nyderlandų žiniasklaida jau keletą dienų lenkia viena kitą skelbdama informaciją apie tolesnius šios žaliavos kainų kritimus Amsterdamo trumpalaikių sutarčių biržoje (TTF).

Pirmadienį megavatvalandė dujų kainuoja 67.89 eurus, perpus mažiau nei gruodį. Praėjusią savaitę ji nukrito net iki beveik penkiasdešimt eurų, o tai Belgijos ir Nyderlandų žiniasklaida interpretavo ne tik kaip Vladimiro Putino nesėkmę, bet ir prognozavo tolesnius nuosmukius.

„Dujų kainos nebuvo tokios žemos nuo 2021 metų rugsėjo mėnesio“ – rašo dienraštis Financieele Dagblad.

Nyderlandų Centrinio banko prezidentas nėra toks optimistas. Jis įvertino, kad nors energijos kainos neaugs taip sparčiai kaip pernai, reikia atsižvelgti į tai, kad jos vis tiek bus didelės. Tačiau Klaas Knot turėjo gerų naujienų apie Nyderlandų ekonomikos būklę. Jis ne tik teigė, kad recesija bus lengva ir nebus dėl ko nerimauti, bet ir prognozuoja, kad infliacija sumažės iki 5 procentų.

Pernai prekių ir paslaugų kainų augimas Nyderlanduose pagal Europos suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) buvo didžiausias nuo 1975 metų ir siekė 11,6 procento.
 
Dar nėra komentarų