Už vieną dujų pristatymą iš JAV į Europą iki 200 mln. dolerių pelno

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-08-16 14:41 Komentarai: (0)
Beprecedentis gamtinių dujų kainų augimas Europoje leidžia gauti milžinišką pelną „mėlynojo kuro“ pardavėjams ir tarpininkams.

Dėl to, kad Rusija apribojo dujų tiekimą Europai, dabar šis energijos išteklius mūsų žemyne net virš keturių šimtų procentų brangesnis nei prieš metus. Paklausa, atsiradusi dėl poreikio užpildyti saugyklas prieš žiemą dėl rizikos, jog bus sustabdytas tiekimas iš Rusijos, padidino dujų, importuojamų iš JAV, paklausą, kur jos atpigo, nes dėl gaisro sukeltos prastovos pagrindiniame SGD eksporto terminale Teksase padidėjo jų pasiūla vidaus rinkoje. Tiekėjai ir tarpininkai turi daug naudos iš atsiradusio arbitražo.

„Kalbame ne apie maržą, o apie pelno augimą kartais“ – Business Insider sakė energijos investicijų bankininkas Laurent Segalen.

Jo žiniomis, JAV įmonės gali užpildyti dujovežį, vykstantį į kitą Atlanto pusę, už maždaug 60 mln. JAV dolerių, o jo krovinį Europoje parduoti už maždaug 275 mln. dolerių.

Panašius vertinimus Business Isider pateikė Felix Booth, Vortexa SGD rinkos analizės vadovas. Jo teigimu, iš vieno dujų transportavimo į Europą įmonės gali pasiekti apie 150 mln. dolerių pelno.

„Šiuo metu yra neįtikėtino arbitražo galimybių“ – pabrėžė jis.

Felix Booth pažymėjo, kad kiekvienas, kuris tikėjosi, kad dujos toliau brangs, ir jas laikė saugyklose, dabar turi galimybę gauti didelį pelną.

Šiandien gamtinės dujos Europoje brangsta net virš aštuonių procentų, o štai JAV - perpus mažiau. Per savaitę šis energijos išteklius pabrango atitinkamai beveik ketvirtadaliu ir virš penkiolikos procentų, o per mėnesį - 52,1 bei 22,2 procento.
 
Dar nėra komentarų