Atskleista 300 mln. dolerių vertės kriptovaliutų Ponzi schema

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-08-02 13:02 Komentarai: (0)
Amerikos Vertybinių popierių ir biržos komisija (SEC) pateikė civilinį skundą 11 žmonių už jų vaidmenį kuriant ir reklamuojant tariamai apgaulingą kriptovaliutų piramidės schemą, kuri iš investuotojų surinko daugiau nei 300 mln. dolerių.

Schema, vadinama Forsage, teigė esanti decentralizuota išmaniųjų sutarčių platforma ir leido milijonams mažmeninių investuotojų sudaryti sandorius per išmaniąsias sutartis, veikiančias ethereum, tron ir binance blokų grandinėse. Tačiau SEC tvirtina, kad daugiau nei dvejus metus ši sąranka veikė kaip standartinė piramidės schema, kurioje investuotojai uždirbo pelno, įtraukdami kitus į operaciją.

Oficialiame Amerikos Vertybinių popierių ir biržos komisijos skunde Forsage vadina „vadovėline piramidės ir Ponzi schema“, kurioje Forsage agresyviai reklamavo savo išmaniąsias sutartis per internetines reklamas ir naujas investavimo platformas, tačiau neparduodamas „jokio faktinio, vartojamo produkto“. Toliau skunde teigiama, kad „pirminis būdas investuotojams užsidirbti pinigų iš Forsage buvo įdarbinti kitus į schemą“.

Pareiškime SEC pridūrė, kad Forsage valdė tipišką „Ponzi“ struktūrą, kurioje tariamai naudojo naujų investuotojų turtą, kad sumokėtų ankstesniems investuotojams.

„Kaip teigiama skunde, Forsage yra apgaulinga piramidės schema, pradėta didžiuliu mastu ir agresyviai parduodama investuotojams. Sukčiai negali apeiti federalinių vertybinių popierių įstatymų, sutelkdami savo schemas į išmaniąsias sutartis ir blokų grandines“ – rašė Carolyn Welshhans, laikinai einanti SEC kriptovaliutų ir kibernetinių išteklių skyriaus vadovės pareigas.

Keturi iš vienuolikos asmenų, kuriems SEC pateikė kaltinimus, yra Forsage įkūrėjai. Dabartinė jų buvimo vieta nežinoma, tačiau paskutinį kartą buvo žinoma, kad jie gyveno Rusijoje, Gruzijos Respublikoje ir Indonezijoje.
 
Dar nėra komentarų