Dideli nuotaikų svyravimai JAV akcijų rinkoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-06-24 01:52 Komentarai: (0)
Ketvirtadienio kotiruotės JAV biržose pasižymėjo dideliu nepastovumu. Po labai daug žadančios pradžios, nuotaikos staiga pablogėjo, o dėl to buvo apkaltintas FED pirmininkas, kuris dar kartą patvirtino savo pasiryžimą kovoti su infliacija. Sesijos pabaigoje padėtis stabilizavosi, o vėliau sulaukėme atšokimo, o tai leido indeksams dieną baigti prieaugiu: Dow Jones 30677.36 (+0.64%), S&P500 3795.73 (+0.95%), Nasdaq 11232.19 (+1.62%).

Pirmąjį sesijos etapą (augimo) iš esmės lėmė 10 metų JAV iždo obligacijų pajamingumo kritimas iki žemiausio lygio per beveik dvi savaites – žemiau 3,08 procento. Tai buvo optimistinis signalas, ypač vadinamosioms augimo akcijoms, t.y. įmonių, kurios priklausomos nuo žemų palūkanų normų, vertyniams popieriams.

Toks elgesys rodė, kad investuotojai atgavo pasitikėjimą rizikingesniu turtu, tikėdamiesi, kad ekonomikai pavyks išvengti nuosmukio.

Kitą vertus Jerome Powell kalba pasirodė kaip šaltas dušas. JAV pinigų politikos valdybos pirmininkas pakartojo, kad FED aktyviai dalyvaus kovojant su infliacija, pripažindamas, kad recesija yra kažkas, į ką reikia atsižvelgti, o „švelnus nusileidimas“ atrodo „labai sunkus“ žygdarbis.

Šis pareiškimas Kongrese iš karto paskatino pasiūlą imtis veiksmų, dėl ko pagrindiniai indeksai nukrito žemiau trečiadienio uždarymo lygio.

Vėl sugrįžo susirūpinimas dėl ekonomikos lėtėjimo ir jo įtakos įmonių rezultatams. Ketvirtadienį kitas didelis investicinis bankas – Šveicarijos UBS padidino JAV ekonomikos nuosmukio tikimybės skaičiavimus iki 69 procentų.

Ketvirtadienio makroekonominiai duomenys nustebino iš neigiamos pusės. Per savaitę naujų bedarbių skaičius krito mažiau nei laukta. Birželio mėnesio preliminarūs paslaugų ir pramonės sektorių PMI rodmenys pasirodė labai silpni. Abu nukrito daugiau nei rinkos konsensusas – pirmasis iki 5 mėnesių, o antrasis – iki 23 mėnesių žemiausio lygio.

Besitęsiantis žalios naftos smukimas privertė toliau koreguotis energetikos ir kuro sektoriaus atstovų akcijas, kurios ketvirtadienį buvo prasčiausias iš vienuolikos pagrindinių S&P500 indekso komponentų. Auksas taip pat pigo, užfiksuodamas ketvirtą nuosmukio sesiją iš eilės. Šiam metalui kenkia dolerio, kuriuo jis įkainotas, stiprėjimas.
 
Dar nėra komentarų