Optimizmas greitai išgaravo iš Volstryto

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-06-17 02:23 Komentarai: (0)
Po trečiadienio atšokimo kai FED sprendimas atitiko lūkesčius, ketvirtadienį akcijų rinka grįžo prie nuosmukio, kurį nulėmė susirūpinimas dėl ekonomikos perspektyvų ir galimo infliacijos kontrolės praradimo: Dow Jones 29927.07 (-2.42%), S&P500 3666.77 (-3.25%), Nasdaq 10646.10 (-4.08%).

Ketvirtadienio JAV ekonomikos duomenys taip pat nebuvo labai optimistiški. Nors mažesnis nei tikėtąsi naujų bedarbių skaičiaus kritimas dar nėra tai, kas turėtų gasdinti, nes padėtis darbo rinkoje išlieka vis dar geroje formoje, tačiau staigus Filadelfijos Fed indekso kritimas į neigiamą teritoriją bei didelis būsto įkūrimo ir išduotų leidimų skaičiaus nuosmukis galėjo kelti nerimą.

Pastaruoju atveju jau galima kalbėti apie neigiamą būsto paskolų palūkanų didėjimo įtaką, nors ekspertai mano, kad nekilnojamojo turto rinka dar kurį laiką turėtų veikti, kol ji smarkiai sulėtės. Namų pradėjimų skaičius gegužę nukrito iki žemiausio lygio per metus, o išduotų statybos leidimų skaičius buvo mažiausias nuo 2021 metų rugsėjo mėnesio.

Kai kurie rinkos dalyviai tokius prastus rodmenis pradeda vertinti kaip pirmuosius recesijos arba nuosmukio simptomus. Nors FED ir toliau prognozuoja, kad JAV bendrasis vidaus produktas 2022, 2023 ir 2024 metais augs, kai kurie teigia, jog tai gali būti pernelyg optimistiška prognozė.

Dešimties metų trukmės vyriausybės obligacijų pajamingumas išliko didesnis nei 3,2 procento dolerio kursui krentant. Pesimizmas pučia iš kriptovaliutų rinkos, kurioje matome didžiulį išpardavimą ir investuotojų traukimąsi. Bitkoino kaina ketvirtadienį krito daugiau nei penkiais procentais, o kritimo serija yra ilgiausia nuo 2010 metų.

Žalios naftos kaina biržoje galiausiai pakilo, nors prieš tai ilgą sesijos laikotarpį fiksavo kritimą. Susirūpinimas dėl pasiūlos nugalėjo nerimą dėl būsimos paklausos, kurią gali užgniaužti per didelis ekonomikos sulėtėjimas po serijos palūkanų normų kėlimų.

Didėjantis neapibrėžtumas ir nedidelis JAV dolerio kurso silpnėjimas savo ruožtu palaikė aukso, vieno iš svarbiausių saugių prieglobsčių, kainą, kuri ūgtelėjo virš vieno procento.

Ketvirtadienio išpardavimas akcijų rinkoje buvo platus ir paveikė visus 11 pagrindinių sektorių, įtrauktų į S&P500 indeksą. Santykinai geriausiai pasirodė plataus vartojimo prekių sektorius, kur pabrango Walmart ir Procter & Gamble akcijos.

Vadinamosios augimo akcijos, kurios yra labai jautrios palūkanų normų lygiui, patyrė didžiausią smūgį.
 
Dar nėra komentarų