Dar vienas atšokimo bandymas Volstryte

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-05-27 02:05 Komentarai: (0)
Volstrytas bando nutraukti kelias savaites trukusią kritimo seriją. Ketvirtadienį buvo dar vienas bandymas atšokti stipriai išparduotoje rinkoje. Pretekstai nebuvo tokie svarbūs: Dow Jones 32637.19 (+1.61%), S&P500 4057.84 (+1.99%), Nasdaq 11740.65 (+2.68%).

S&P500 ir Nasdaq smuko septynias savaites iš eilės, o Dow Jones – aštuonias. S&P500 atveju tai pirmoji tokia serija per daugiau nei 20 metų, o paskutinį kartą Dow Jones tą patyrė tik vieną kartą – prieš šimtą metų. Todėl net ir statistiniu požiūriu, net viena teigiama savaitė neturėtų stebinti.

Todėl dar labiau neramina, kad jau išparduotos rinkos atsigavimas yra toks lėtas.

„Šiandien turime gerą augimą. Tai, kas atsitiko šiandien, greičiausiai sudarys sąlygas užbaigti daugybę nuosmukio savaičių“ - sakė Spartan Capital Securities vyriausiasis ekonomistas Peter Cardillo.

Tokioje aplinkoje ketvirtadienio augimo pretekstai buvo antraeiliai svarbūs. Tačiau investuotojai labai džiaugėsi, kad ne visi prekybos tinklai pranešė apie baisius rezultatus ir skundėsi maržų sumažėjimu. Macy's mažmenininkui padidinus šių metų pelno prognozę, jo akcijos pabrango net virš devyniolikos procentų. Valdybai padidinus šių metų pardavimų prognozę, nuolaidų tinklo Dollar Tree rinkos vertė išaugo beveik 22 procentais.

Pastarajam tinklui naudingi pasikeitę Amerikos vartotojų pageidavimai, kurie, esant labai aukštai infliacijai ir realiam darbo užmokesčio kritimui (JAV vidutinis darbo užmokestis auga lėčiau nei vartotojų infliacija), riboja išlaidas aukštesnio lygio prekėms ir renkasi pigesnius firminių produktų pakaitalus. Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad tokie milžinai kaip Walmart ir Target negalėjo susidoroti su šiuo iššūkiu.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį sumetintas Amerikos bendrojo vidaus produkto kritimas siekė 1.5 procento, o po pirmojo vertinimo skelbta, jog sudarė 1.4 procento. Rinkoje laukta, jog nuosmukis bus pakoreguotas iki vidutiniškai 1.3 procento. Darbo rinka tebėra įtempta, tą rodo ir nuolat labai mažas prašymų gauti bedarbio pašalpą skaičius.

Kita vertus, situacija nekilnojamojo turto rinkoje sparčiai prastėja, o tai atsispindėjo kur kas gilesniu nei tikėtasi būsto pirkimo sutarčių nuosmukiu (balandžio mėnesį –3,9 procento, po –1,6 procento kovą). Galbūt todėl rinkoje pradeda pasirodyti spėlionės, kad rudenį FED sustabdys palūkanų normų kėlimų seriją, o tai kilsteltų vertinimą kapitalo rinkoje.
 
Dar nėra komentarų