Paklausos dominavimas Volstryte

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-05-18 01:56 Komentarai: (0)
Po vangaus pirmadienio, antradienio sesija Volstryte atnešė solidų prieaugį: Dow Jones 32654.59 (+1.34%), S&P500 4088.85 (+2.02%), Nasdaq 11984.52 (+2.76%). JAV akcijų rinka atsigauna po ilgo nuosmukio, o ją šiandien palaikė geresni Amerikos ekonomikos duomenys.

„Manau, kad investuotojai mato pastarojo meto nuosmukį kaip galimybę pirkti pigiai, ir įtariu, kad šiandien tam buvo tinkama diena“ – sakė Sylvia Jablonski iš Defiance ETF.

Šį kartą akcijų pirkėjus palaikė pagrindiniai JAV ekonomikos duomenys. Mažmeninės prekybos prieaugis atitiko lūkesčius, o dar svarbiau, gerokai kilstelti kovo mėnesio prieaugio duomenys. Aiškiai geresni nei tikėtasi buvo ir JAV pramonės produkcijos duomenys, kurie balandį, palyginti su kovo mėnesiu, išaugo 1,1 procento (tikėtasi 0,5 procento). Pajėgumų išnaudojimas artėja prie 80 procentų, o tai signalas, kad Amerikos gamybos sektorius jau dirba ties maksimalių pajėgumų riba (XXI amžiuje šis rodiklis niekada neviršijo 81 procento).

Tai patvirtina hipotezę, kad didžiausia pasaulio ekonomika per trumpą laiką pasiekė maksimalų gamybos pajėgumą ir bet koks paklausos padidėjimas bus visiškai paverstas kainų pakilimu – tai yra didesne infliacija. Ir tai reiškia, kad Federalinis rezervų bankas vis dar turi atvirą kelią į lemiamą 50 punktų palūkanų normos kėlimą.

„Mes norime matyti aiškų ir įtikinamą infliacijos kritimą, ir mes veiksime, kol tai įvyks“ – sakė FED vadovas Jerome Powell renginyje, kurį surengė The Wall Street Journal.

„Jei tai reikštų būtinybę peržengti visuotinai priimtą neutralų lygį, mes nedvejosime tai padaryti“ - pridūrė jis.

Tikimybę, kad federalinių fondų palūkanų norma 50 bazinių punktų padidės birželio mėnesio FOMC susitikime, rinka vertina 92 procentais.

Tačiau Volstrytas perėjo į rizikos režimą ir nė viena iš problemų, kurios buvo nerimą keliančios per pastarąsias penkias savaites, šiandien neturėjo reikšmingo vaidmens. Investuotojai vėl pirko akcijas, kurios buvo išparduotos nuo metų pradžios. Apple akcijos pabrango 2,5 procento, Amazon – 4,1 procento, o Tesla – 5,1 procento. Citigroup rinkos vertė antradienį pašoko beveik aštuoniais procentais po to, kai Warren Buffett atskleidė reikšmingą jo turimos nuosavybės banke padidėjimą.

Kita vertus, Walmart vertybiniai popieriai buvo diskontuoti daugiau nei 11 procentų. Didžiausias JAV prekybos tinklas šiemet sumažino pelno prognozę, skųsdamasis maržų išlaikymo problemomis. Tai buvo didžiausias vienos dienos Walmart akcijų nuosmukis nuo 1987 metų.
 
Dar nėra komentarų