Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Skandinavijos akcijų rinkoje šiuo metu turime korekciją, o daug ką pasakantis faktas yra tas, jog nuo šių metų pradžios tarp keturiasdešimties analizuojamo indekso atstovių, iš kurių absoliuti dauguma pagerino savo veiklos rezultatus, pabrango
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2022-02-20 02:20 Komentarai: (0)
Skandinavijos akcijų rinkoje šiuo metu turime korekciją, o daug ką pasakantis faktas yra tas, jog nuo šių metų pradžios tarp keturiasdešimties analizuojamo indekso atstovių, iš kurių absoliuti dauguma pagerino savo veiklos rezultatus, pabrango vos penkių akcijos. 


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%), EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Carlsberg kompanija skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas. Be to, iki šiol savo praėjusio ketvirčio ir bendrus metinius finansinius veiklos rezultatus nepaskelbė Fortum.

Pačiame OMX NORDIC 40 indekse, t.y. jo sudėtyje per praėjusį ketvirtį įvyko pokyčiai. Iš jo iškrito tokios kompanijos kaip: Chr. Hansen Holding bei GN Store Nord, o jas pakeitė EQT ir NIBE Industrier.



Kaip matome lentelėje, per 2021 metų ketvirtą ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo pajamų ir EBITDA pelnų kritimą užfiksavo vos viena bendrovė, t.y. telekomunikacijų milžinė Telia Company, kai per 2020 metų ketvirtą ketvirtį tokių atvejų buvo net septyniolika. Tad padėtis iš tiesų pagerėjo, ir atsižvelgus į tai nestebina, jog bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos iš neigiamų pasidarė teigiamos. Be to, toks pats pozityvus reiškinys fiksuotas ir kalbant apie visas kitas apskaičiuotas praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų pokyčių medianas.
 
Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino dvi transportavimo kompanijos A.P. Møller - Mærsk bei DSV, analizuojamo indekso naujokė investicinė bendrovė EQT, lošimo paslaugas teikiantis Evolution, naftos bendrovė Neste, medienos srityje veikianti Stora Enso bei žaliosios energetikos atstovė Ørsted. Verta pažymėti, kad daugeliu atveju EBITDA pelnai pašoko daugiau nei dvigubai, o štai kitos investicinės kompanijos Investor atveju šis pelnas per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, šoktelėjo net 1046 procentais.



Tradiciškai buvo apskaičiuoti ir bankų bei įmonių ketvirčio EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, kad tarp trisdešimt septynių OMX NORDIC 40 indekso atstovių, kurių duomenis žinomi, per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo daugiau nei pusė, t.y. devyniolika. Bendra šio rodiklio mediana per minimą laikotarpį paaugo nuo 26 iki 26,7 procento. Prieaugis fiksuotas ir visais kitais atvejais išskyrus pramonę ir Švedijos atstoves, kur EBITDA maržų mediana smuktelėjo, ir Daniją, kur šis rodiklis nepakito. Didžiausius pelningumus per ketvirtį sugeneravo Evolution, EQT bei trys bankai, t.y. Nordea Bank, Sv. Handelsbanken ir SEB. Tuo tarpu Vestas Wind Systems, DSV ir ABB EBITDA maržos šįkart buvo mažiausios.

Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, jo bendra mediana per 2021 metų ketvirtą ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo nuo 1,8 iki 2,4 procento. Toks pats pozityvus reiškinys fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais ROA medianų atvejais, išskyrus Danijos atstoves, kur šis rodiklis krito bei finansų sektorių, kur medianinė turto grąža išliko tokia pati. Tarp nagrinėjamo indekso atstovių per paskutinį praėjusių metų ketvirtį savo ROA rodiklius kilstelėjo dvidešimt dvi, kritimą fiksavo - tryliką, o trijų šis pelningumo rodiklis nepakito. Tokios bendrovės kaip EQT, Pandora ir Investor gali pasigirti tuo, kad sugebėjo sugeneruoti dviženkles procentine išraiška ketvirčio turto grąžas. Tuo tarpu vaistų gamintojos AstraZeneca minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo su minuso ženklu.


Tarp visų OMX NORDIC 40 indekso narių, kurių duomenys žinomi, vos dvi kompanijos, t.y. iš Danijos Genmab, kuri veikia biotechnologijų srityje, bei telekomunikacijų milžinė Telia per praėjusius metus fiksavo tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą. Per ankstesnius 2020 metus tuo pasižymėjo net septyniolika minimo indekso atstovių. Tai yra daug ką pasakantis faktas, tad nieko stebėtino, jog bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos procentine išraiška akivaizdžiai pasistiebė, be to, tas pats pozityvus reiškinys fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas.
 
Pastebimiausiai savo veiklos rezultatus per praėjusius metus, lyginant su 2020 metais, pagerino investicinė bendrovė EQT, kas tiesiogiai susiję su augimu akcijų ir kitose finansų rinkose, lošimus internetu organizuojanti Evolution, transportavimo laivais paslaugas teikiantis A.P. Møller - Mærsk, kita investicinė bendrovė iš Švedijos Investor bei naftos ir dujų kompanija iš Suomijos Neste. Pabrėžtina, kad visų minimų kompanijų atveju EBITDA pelnai augo pastebimai sparčiau nei pajamos.

Bendra EBITDA maržų mediana per praėjusius metus siekė 25,6 procento, kai per ankstesnius metus buvo mažesnė ir sudarė 24,1 procento. Prieaugis fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio pelningumo rodiklio medianas, išskyrus Švedijos atvejį, kur jis smuktelėjo nuo 26 procentų iki 24,9 procento. Minimą rodiklį per praėjusius metus kilstelėjo net dvidešimt keturi iš trisdešimt devynių OMX NORDIC 40 indekso indekso narių.  Tarp stambiųjų bankų ir įmonių per 2021 metus didžiausias maržas sugeneravo lošimų organizatorius Evolution, investicijų srityje veikiantis EQT bei SEB ir Nordea Bank bankai, o priešingoje pusėje yra Vestas Wind Systems ir DSV.

Kaip įprasta pateikiame jums ir kitą pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžos arba ROA. Per 2021 metus tarp didžiųjų šioje apžvalgoje nagrinėjamų bankų ir įmonių savo turto grąžas kilstelėjo net dvidešimt aštuonios, dviejų nepakito, o tik devynių - smuktelėjo. Pabrėžtina, kad visi apskaičiuoti ROA medianiniai rodikliai, lyginant su 2020 metais, paaugo, o ypač paslaugų srityje ir tarp Suomijos atstovių. Stambiausiomis per visus praėjusius metus pasiektomis turto grąžomis gali pasigirti tabako produktų gamintoja Swedish Match, medicinos priemonių iš Danijos gamintoja Coloplast, investicinė bendrovė Investor bei Danijos transportavimo bendrovė A.P. Møller - Mærsk. O štai kukliausi buvo farmacijos sektoriaus atstovės AstraZeneca, Danske Bank ir kitų bankų ROA rodikliai, tiesa, šįkart neigiamų turto grąžų nebuvo, kai per 2020 metus tokių atvejų buvo du.

Kaip matome lentelėje, bendras medianinis įsipareigojimų ir turto santykinis finansinis rodiklis per praėjusius metus labai nežymiai smuktelėjo, t.y. nuo 0,61 iki 0,60 reikšmės. Jo kritimas fiksuotas paslaugų srityje, o ypač tarp Suomijos įmonių, tuo tarpu finansų sektoriuje bei tarp Švedijos atstovių jis nepakito, o štai pramonėje, o ypač tarp analizuojamų Danijos įmonių ir bankų medianinis įsipareigojimų ir turto santykinis finansinis rodiklis paaugo. Iš trisdešimt devynių OMX NORDIC 40 indekso narių, kurių duomenimis žinomi, per 2021 metus savo minimą rodiklį sumažino beveik pusė, t.y. aštuoniolika, aštuonių nepakito, o likusių trylikos - paaugo. Savo turto struktūroje mažiausią įsipareigojimų dalį praėjusių metų pabaigoje turėjo Danijos biotechnologijų kompanija Genmab, investicinė kompanija Investor bei lošimų internetu organizatorė Evolution. Tuo tarpu Swedish Match atveju nuosavas kapitalas yra neigiamas, tad įsipareigojimų ir turto santykinis rodiklis viršija vieno reikšmę, bet per metus sumažėjo. Kaip įprasta, itin aukštu minimu finansiniu rodikliu išsiskiria Šiaurės šalių bankai.



Buvo apskaičiuotas ir dar vienas rodiklis, t.y.  praėjusių metų pabaigoje buvęs bendrovių bendrasis likvidumas. Kaip matome, palyginus su 2020 metų pabaigoje buvusiu, minimas medianinis rodiklis nors iš nežymiai, tačiau paaugo nuo 1,3 iki 1,4 reikšmės. Prieaugis fiksuotas ir kalbant apie kitus apskaičiuotus medianinius bendruosius likvidumus, išskyrus Danijos atstoves, kur jis kiek smuktelėjo. Per lyginamąjį laikotarpį savo minimą rodiklį kilstelėjo vienuolika kompanijų, aštuonių - nepakito, o likusių trylikos - smuktelėjo. Tokių įmonių kaip Carlsberg, Coloplast, Novo Nordisk ir Pandora bendrojo likvidumo rodiklis praėjusių metų pabaigoje buvo mažesnis už vieno reikšmę, o tai reiškia, jog jų trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą. Tuo tarpu Genmab, EQT, Investor bei Boliden minimas santykinis finansinis rodiklis buvo pats didžiausias.

Rengdami praėjusių metų veiklos rezultatų apžvalgą apskaičiavome ir dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%) santykinį finansinį rodiklį, kuris parodo, kokia procentinė dalis per metus uždirbto grynojo pelno skiriama dividendams. Tiesa, 2021 metų rodikliai yra tik preliminarūs, nes apskaičiuoti remiantis tuo, kokius dividendus kompanijų ir bankų vadovybės pasiūlė išmokėti, t.y. tam dar turi pritarti visuotiniai akcininkų susirinkimai. Taigi, kaip matome lentelėje, šis bendras medianinis rodiklis, lyginant su 2020 metais, nors ir nežymiai, bet paaugo nuo 47,2 iki 48,6 procento. Tuo tarpu pramonėje, finansų sektoriuje ir tarp Suomijos įmonių dividendų išmokėjimo medianinis rodiklis smuktelėjo. Iš trisdešimt devynių Šiaurės šalių atstovių už praėjusius metus, lyginant su ankstesniais metais, savo grynojo pelno dalį procentine išraiška skiriamą dividendams kilstelėjo keturiolika. Tradiciškai savo akcininkams dividendų ketina nemokėti Genmab, tuo tarpu tokios įmonės kaip AstraZeneca bei KONE pasiūlė išmokėti didesnius dividendus nei per 2021 metus uždirbo grynojo pelno. 

Tradiciškai pateikiame naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius (remiantis užsienio tinklapiuose esančiais). Taigi, bendri medianiniai OMX NORDIC 40 indekso atstovių rinkos vertės rodikliai šiuo metu tikrai nėra aukšti, tačiau tuo pačiu negalima sakyti, jog jie yra labai žemi. Skandinavijos finansų sektoriaus narių P/E ir P/BV santykiniai finansiniai rinkos vertės medianiniai duomenys šiuo metu yra patys mažiausi, tačiau tuo pačiu verta pažymėti, jog dividendinio pajamingumo medianinis rodiklis yra pats didžiausias. Tuo tarpu tarp trijų Šiaurės šalių Danijos kompanijų rinkos vertės medianiniai rodikliai, išskyrus dividendinio pajamingumo ir P/S, yra patys aukščiausi.

Per praėjusius metus bendra Skandinavijos šalių stambiųjų bankų ir kompanijų akcijų kainų pokyčių mediana buvo teigiama ir siekė net 27 procentus, t.y. buvo daugiau nei dvigubai didesnei nei per 2020 metus, kuomet ji sudarė 12,6 procento. Šįkart brangusių ir pigusių nuosavybės vertybinių popierių santykis yra 36 / 4, kai per ankstesnius metus buvo 26 / 14, tad akivaizdu, jog padėtis pagerėjo. Daugiausiai per 2021 metus pabrango finansų sektoriaus ir paslaugų srities narių vertybiniai popieriai, o tarp trijų Skandinavijos šalių - Švedijos atstovių akcijos. Per praėjusius metus didžiausia grąža išsiskyrė investicinės kompanijos EQT bei pramonės atstovės NIBE Industrier vertybiniai popieriai, kurių kaina pašoko daugiau nei dvigubai. Be to, per minimą laikotarpį pastebimiau pakilo Nokia, Nordea Bank, A.P. Møller - Mærsk bei Novo Nordisk rinkos vertė. Tuo tarpu žaliosios energijos srityje veikiančios Ørsted kapitalizacija per praėjusius metus susitraukė beveik trečdaliu, virš trisdešimt procentų atpigo vėjo jėgainių kompanijos Vestas Wind Systems akcijos, o štai naftos ir dujų įmonės Neste rinkos vertė krito kiek daugiau nei ketvirtadaliu.

Pažvelgus į lentelės stulpelį, kuriame pateikti duomenys kaip šiais metais pakito analizuojamo indekso atstovių akcijų kainos, akivaizdžiai matome, jog dominuoja kritimą simbolizuojanti raudona spalva. Tarp keturiasdešimties stambiųjų Skandinavijos bankų ir įmonių nuo šių metų pradžios susitraukė net trisdešimt penkių rinkos vertė, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia 9,3 procento. Labiausiai krito Danijos atstovių nuosavybės vertybinių popierių kainos, o mažiausiai susitraukė finansų sektoriaus narių rinkos vertės. Šiais 2022 metais labiausiai krito dviejų OMX NORDIC 40 indekso naujokių, t.y. NIBE Industrier (43,6 procento) bei EQT (34,7 procento) bendrovių kapitalizacija, kuri, beje, kaip minėta, per praėjusius metus pašoko labiausiai. Be to, pastebimiau atpigo biotechnologijų kompanijos Novozymes bei lošimų paslaugų teikėjo Evolution akcijos. Tuo tarpu priešingoje barikadų pusėje atsidūrė Boliden, kurio rinkos vertė nuo metų pradžios paaugo virš penkiolikos procentų, arba daugiausiai, be to, dviženkliu prieaugiu procentine išraiška taip pat išsiskiria Stora Enso ir Danske Bank vertybiniai popieriai.


Po lapkričio mėnesį pasiekto rekordinio lygio OMX NORDIC 40 indeksas smunka antrą mėnesį iš eilės ir šiuo metu esame korekcinėje fazėje. Koreguojame nuo 2020 metų kovo prasidėjusį augimo laikotarpį. Labai tikėtina, kad šis kritimas galima užtrukti ir pagylėti.




Boliden akcijų kaina po korekcijos dar spalį pradėjo savo naują augimo etapą, kurio metu pasiekė 2000 metų pradžioje pasiekta savo visų laikų rekordinį lygį, kurį dabar testuoja. Jei pavyks virš jo tvariai pakilti, augimas prasitęs.




Stora Enso akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Jei paaiškės, kad tai tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.




Danske Bank akcijų kaina tęsia atšokimą po 2020 metų kovą pasiekto nuosmukio dugno. Praėjusį mėnesį ji pradėjo naują augimo etapą, na o šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Nokia akcijų bandymas pradėti naują augimo etapą bent kol kas buvo nesėkmingas, tad vėl sugrįžome atgal į korekcijos fazę.




Nordea Bank akcijų kaina testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Keli bandymai pakilti virš šio pasipriešinimo lygio iki šiol buvo nesėkmingi, tad padidėjo didesnės korekcijos rizika.




A.P. Møller - Mærks akcijų kaina išlieka virš dabartinio augimo trendo ir pratęsė savo kilimą ir naujų rekordinių lygių šturmavimą. Vis dėlto po tokio įspūdingo ralio padidėjo didesnės korekcijos rizika, tad reikia atidžiai stebėti padėtį.




Novo Nordisk akcijų kaina praėjusį mėnesį nukrito žemiau savo augimo trendo linijos, tad prasidėjo korekcinis etapas, kuris gali užtrukti ilgiau.




NIBE Industrier akcijų kaina po įspūdingo šuolio ir naujų rekordinių lygių pasiekimo, praėjusį mėnesį nukrito žemiau savo augimo trendo linijos. Turime pelnų realizacijos - korekcijos etapą.




EQT akcijų kaina praėjusį mėnesį nukrito žemiau savo augimo trendo linijos, na o šį mėnesį nuosmukis prasitęsė. Tad po įspūdingo augimo periodo atsidūrėme korekcinėje fazėje.




Novozymes akcijų kaina smunka antrą mėnesį iš eilės bei nukrito žemiau savo augimo trendo linijos. Šiuo atveju taip pat turime korekciją.




Evolution akcijų kaina po praėjusių metų pavasarį pasiekto rekordinio lygio ir toliau išlieka korekcinėje zonoje bei nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Ørsted akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje ir kol kas nesėkmingai ieško tvirto dugno.




Vestas Wind Systems akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje bei krenta toliau. Šiuo metu nematyti jokių reikšmingų šios tendencijos pabaigos ženklų.




Neste akcijų kainos bandymas sugrįžti atgal į ilgalaikį augimo kanalą buvo nesėkmingas, tad sulaukėme tolesnio kritimo, t.y. korekcijos etapas prasitęsė.


 
Dar nėra komentarų