TVF sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozę

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-01-25 17:00 Komentarai: (0)
Tarptautinis Valiutos fondas sumažino šių metų pasaulinio augimo prognozę, nes didėjantys Covid-19 atvejai, tiekimo grandinės sutrikimai ir didesnė infliacija trukdo ekonomikos atsigavimui.

Dabar laukiama, kad šiais metais pasaulinis bendrasis vidaus produktas augs 4.4 procento, arba 0.5 procento mažiau nei prognozuota spalį. Tiesa, kitų metų augimo prognozė kilstelta nuo 3.6 iki 3.8 procento. Laukiama, kad per 2021 metus pasaulinė ekonomika paaugo 5.9 procento, kai metais prieš tai smuktelėjo 3.1 procento.

„Pasaulio ekonomika įžengia į 2022 metus silpnesnėje padėtyje, nei tikėtasi anksčiau“ – pažymima ataskaitoje, pabrėžiant „neigiamus netikėtumus“, tokius kaip omikroninio Covid varianto atsiradimas ir vėlesnis rinkos nepastovumas.

„Prognozė priklauso nuo to, ar daugumoje šalių iki 2022 metų pabaigos neigiamų pasekmių sveikatai sumažės iki žemo lygio, darant prielaidą, kad skiepijimų lygis visame pasaulyje pagerės, o gydymas taps veiksmingesnis. Veiksmingos pasaulinės sveikatos strategijos akcentavimas yra svarbus labiau nei bet kada anksčiau“ - tikina TVF atstovai.

Amerikos ekonomika, kuri yra didžiausia pasaulyje, šiais metais turėtų augti keturiais procentais, arba net 1.2 procento mažiau nei prognozuota spalį. Tiesa, 2023 metais augimo lūkesčiai padidinti 0.4 procento iki 2.6 procento. Kalbant apie euro zonos BVP, šių metų augimo prognozė sumažinta nuo 4.3 iki 3.9 procento, o kitų metų kilstelta nuo dviejų procentų iki 2.5 procento.

Tuo tarpu Kinijos ekonomikos augimo prognozes šiems ir kitiems metams Tarptautinis Valiutos fondas sumažino atitinkamai 0.8 bei 0.1 procento iki 4.8 ir 5.2 procento. Kitą vertus Japonijos BVP prieaugio prognozės abiem atvejais kilsteltos, t.y. atitinkamai 0.1 bei 0.4 procento iki 3.3 ir 1.8 procento.

Kalbant apie didžiausią euro zonoje Vokietijos ekonomiką, tai ji šiais metais turėtų augti 3.8 procento, o kitais metais - 2.5 procento. Palyginus su TVF spalio prognoze, tai yra atitinkamai 0.8 procento mažiau ir 0.9 procento daugiau.
 
Dar nėra komentarų