Norvegijoje pradėtos kelti palūkanos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-09-23 14:01 Komentarai: (0)
Norvegija prisijungė prie nedidelės išsivysčiusių šalių grupės, kurios po pandemijos padidino savo šalyse bazines palūkanų normas.

Norvegijos Centrinio banko sprendimu bazinė palūkanų norma šalyje padidės nuo 0 iki 0,25 procento. Šio žingsnio tikėjosi dauguma analitikų.

„Ekonomikos normalizavimas dabar rodo, kad tikslinga pradėti laipsnišką palūkanų normų normalizavimą“ - sakė Norvegijos centrinio banko valdytojas Oystein Olsen.

Kaip jis paskelbė, dabar viskas rodo, kad norvegai gruodžio mėnesį gali tikėtis dar vieno palūkanų augimo. Žinoma, nežinoma, kokiame lygyje baigsis šiandien pradėtas didinimo ciklas.

„Pasibaigus karantinams, Norvegijos ekonomika pakilo, o dabar aktyvumas yra didesnis nei prieš pandemiją. Nedarbas sumažėjo, o pajėgumų panaudojimas priartėjo prie standartinio lygio. Padidėjo infekcijų skaičius, tačiau didelis skiepytų žmonių procentas sumažino COVID apribojimų poreikį. Ekonomikos atsigavimas greičiausiai tęsis ir rudenį. Infliacija, ignoruojant ekonominių sukrėtimų poveikį, išlieka maža, tačiau didėjantis aktyvumas ir darbo užmokesčio augimas padės pasiekti infliacijos tikslą - 2 procentai“ - rašoma Norges Bank pranešime.

Infliacija Norvegijoje rugpjūtį buvo 3,4 procento, mėnesį prieš tai siekė tris procentus. Tačiau Norvegijos pinigų valdžios institucija laikosi nuomonės, kad padidėjęs kainų augimo tempas yra laikinas ir atsiranda tiek dėl ankstesnių metų žemos bazės poveikio, tiek dėl ekonomikos atsivėrimo.

Norvegija prisijungė prie nedidelės labai išsivysčiusių šalių grupės, kuri netrukus po pandemijos atsisakė rekordiškai žemų centrinių bankų nustatytų palūkanų normų. Gegužę palūkanos buvo pakeltos Islandijoje, o rugpjūtį - Pietų Korėjoje.

Žinoma, palūkanų normas taip pat kelia šalys, esančios žemesnėse vystymosi laiptų pakopose, pavyzdžiui, Čekija ir Vengrija, ar Brazilija, kur šiandien palūkanos buvo pakeltos vienu procentu iki 6,25 procento.

Po pietų valiutų rinkoje už vieną eurą buvo mokama po 10,0806 Norvegijos kronas, arba 0.28 procento mažiau nei vakar, o štai Amerikos doleris Norvegijos valiutos atžvilgiu pinga 0.48 procento iki 8.60348 kronų. Nuo metų pradžios mūsų valiuta Norvegijos kronos atžvilgiu atpigo apie keturis procentus, o doleris nežymiai pabrango, kai per pastaruosius vienerius metus atitinkamai smuktelėjo apie devynis procentus ir virš devynių procentų.
 
Dar nėra komentarų