S.Roach: tai JAV ir Kinijos „Šaltojo karo“ pradžia

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-07-26 16:53 Komentarai: (0)
Kinijos valdžios institucijų veiksmai prieš JAV kotiruojamas Kinijos įmones turės plataus masto poveikį rinkai ir signalizuoja apie ankstyvąją „šaltojo karo“ stadiją, sako buvęs Morgan Stanley Asia vadovas ekonomistas Stephen Roach.

„Aš optimistiškai vertinu Kiniją. Tačiau pastarieji jų veiksmai kelia didelį nerimą. Kinija smogė pačiai savo ekonomikos šerdžiai, kurią paskatino naujas verslumas, jie smogė verslo modeliui“ - sakė jis.

Stephen Roach, dabar dirbantis Jeilio universitete, mano, kad įtampa tarp JAV ir Kinijos gali pakilti iki nuo aštuntojo dešimtmečio pradžios nematyto lygio.

„Net jei JAV kompanijos tiesiogiai neprekiauja su Kinija, praktiškai viskas, prie ko prisiliečiame, eina per pasaulines tiekimo grandines. Todėl JAV ir Kinijos santykių šaltumas bus labai svarbus Amerikos įmonėms ir tiems, kurie investuoja į Amerikos kompanijas. Negalima išvengti ryšio su Kinija“ - atkreipė dėmesį ekonomistas.

Neseniai Kinijos valdžios institucijos padidino reguliavimo spaudimą privačioms Kinijos aukštųjų technologijų įmonėms, kurių daugelis yra įtrauktos į JAV vertybinių popierių biržas. Savaitgalį jie paskelbė toli siekiančius apribojimus privačioms įmonėms, veikiančioms švietimo sektoriuje, sukeldamos didžiulį akcijų kainų kritimą tų įmonių, kurios yra įtrauktos į biržas.

Stephen Roach jau balandžio mėnesį perspėjo apie blogėjančią JAV ir Kinijos santykių būklę. Tada jis sakė, kad jie pasiekė „šalto karo“ ribą. Dabar ekonomistas teigia, kad ji buvo viršyta.

„Šie veiksmai smogia į pačią esmę to, kas Kinijoje buvo taip įdomu daugelį metų. Tai mane labai jaudina“ - reziumavo jis.
 
Dar nėra komentarų