Amerika yra pasirengusi padaryti kompromisą dėl mokesčių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-05-24 17:11 Komentarai: (0)
Susitarimas dėl pasaulinio minimalaus pelno mokesčio gali būti pagrįstas penkiolikos procentų tarifu. Joe Biden administracija sušvelnino savo poziciją. Tačiau skaitmeninių milžinų apmokestinimas vis dar yra problema.

JAV Iždo departamentas atsisakė idėjos įvesti pasaulinį minimalų pelno mokestį, kuris sudarytų dvidešimt vieną procentą.

Savo oficialioje pozicijoje, parengtoje Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos vedamoms deryboms, jie siūlo, kad šis mokestis turėtų siekti penkiolika procentų. Tačiau tuo pačiu neatmetama, kad derybų metu šis minimalus tarifas gali būti kilsteltas. Naujoji amerikiečių pozicija jau buvo gerai įvertinta (Vokietijoje ir Prancūzijoje), o tai gali pagreitinti derybas.

„Tai tikrai didelė pažanga. Mes tikrai turime galimybę šią vasarą pasiekti susitarimą, prie kurio dirbome taip ilgai“ - sakė Vokietijos finansų ministras Olaf Scholz.

„Galima daryti prielaidą, kad užkulisinės derybos šiuo klausimu vyko jau anksčiau, todėl yra rimtų perspektyvų priimti 15 procentų mokesčio tarifo susitarimą“ - sako PwC patarėja Lafayette Harter.

Vis dėlto minimali pelno mokesčio norma yra tik vienas iš susitarimo ramsčių. Antrasis yra mokesčiai skaitmeniniams milžinams. Ir čia gali būti sunkiau pasiekti kompromisą tarp JAV ir likusio pasaulio.

„Pagrindinis klausimas nėra pelno mokesčio dydis. Penkiolikos procentų lygis tai gali būti geras kompromisas tarp visų EBPO narių lūkesčių. Vis dėlto svarbiausia apibrėžti pasaulinį skaitmeninių mokesčių mechanizmą ir pasaulinį minimalų apmokestinimą“ - sakė Prancūzijos finansų ministerijos vadovas Bruno Le Maire.

Vis dėlto amerikiečių pasiūlymas dėl minimalios pelno mokesčio normos gali sulaukti didžiulio kai kurių šalių pasipriešinimo. Airijos finansų ministras Paschal Donohoe balandžio mėnesį pareiškė, kad mažoms valstybėms turėtų būti leidžiama nustatyti labai žemus mokesčių tarifus, nes joms nėra tiek naudinga masto ekonomija, kaip didelėms šalims.

Šiuo metu pelno mokestis Airijoje siekia 12,5 procento. ES šalyse tas pats lygis yra Kipre, o žemesnis - Bulgarijoje (10 procentų) ir Vengrijoje (9 procentai). Tuo tarpu trylikoje pasaulio šalių jis lygus nuliui. Amerikoje šiuo metu pelno mokestis sudaro 21 procentą, tačiau Joe Biden administracija jį nori padidinti iki 28 procentų.
 
Dar nėra komentarų