Nesitikima pokyčių ECB politikoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-04-21 16:40 Komentarai: (0)
Ketvirtadienį Europos Centrinio banko valdančioji taryba, kuri susirinks į suplanuotą posėdį, nedarys jokių pinigų politikos parametrų pakeitimų bei net neužsimins apie galimus pokyčius, prognozuoja ekspertai.

Kai kurie iš jų perspėja, kad ECB Valdančioji taryba vis labiau susiskaldo vertindama, kiek paramos reikia euro zonos ekonomikai. Jei tai atsispindės Centrinio banko komunikate, rinka gali pradėti bijoti dėl per anksti sugriežtintos monetarinės politikos.

Kaip pabrėžia analitinės bendrovės Pantheon Macroeconomics ekonomistas Claus Vistesen, Valdančiosios tarybos susiskaldymą gali parodyti PEPP pokyčiai, t.y. Pandemijos turto pirkimo programa.

Ankstesniame posėdyje, kovo pradžioje, ECB paskelbė, kad gerokai padidins obligacijų pirkimo mastą einamąjį ketvirtį, nepakeisdamas tikslinės programos vertės (1,85 trilijono eurų).

„Savaitės PEPP pirkimai per pirmąsias aštuonias metų savaites vidutiniškai siekė 14,4 mlrd. eurų (išskyrus Naujųjų išvakares) ir 16,9 mlrd. eurų per keturias savaites po paskutinio Valdančiosios tarybos posėdžio. Sunku išvengti išvados, kad šis pokytis nėra „reikšmingas“, atsižvelgiant į žodyne esantį žodžio apibrėžimą, tai yra, jis nėra pakankamai didelis, kad gali būtų pastebėti jo poveikį“ - pripažįsta Capital Economics ekonomistas Andrew Kenningham.
 
Dar nėra komentarų