Blogiausias ketvirtis JAV iždo obligacijoms nuo 1980 metų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-04-01 17:45 Komentarai: (0)
JAV iždo obligacijos per praėjusį ketvirtį atpigo labiausiai per keturiasdešimt vienerius metus, kai tuometinis FED vadovas Paul Volcker kovojo su infliacija staigiai pakeldamas palūkanų normas.

Bloomberg Barclays U.S. Iždo indeksas per pastaruosius tris mėnesius krito 4,25 procento. Investuotojai obligacijų pradėjo atsikratyti nuo sausio, kai demokratų visiškos valdžios perėmimas JAV atvėrė kelią įgyvendinti prezidento rinkimų kampanijos metu paskelbtą planą žymiai padidinti valstybės išlaidas. Amerikos obligacijos pigo ir dėl to, kad investuotojai paliko vadinamuosius saugius prieglobsčius, nes vakcinacijos pažanga priartino ekonomikos atvėrimą.

Kovo pabaigoje Amerikos dešimties metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas pašoko iki net 1,77 procento, kas buvo aukščiausias lygis nuo pat praėjusių metų sausio. Kai 2020 metų kovą jis sudarė tik 0,31 procento.

Bank of America strategas Ralph Axel mano, kad investuotojai jau įkainojo daugumą gerų naujienų, o tai turėtų susilpninti „chaotišką“ išpardavimą per antrąjį ketvirtį. Tačiau jis pabrėžė, kad optimistiniai lūkesčiai dėl ekonominės padėties pagerėjimo gali būti neišpildyti, o tai atvers tolesnių sukrėtimų galimybę.

„Galimų įvykių diapazonas yra labai platus. Viena vertus, mes kalbame apie tamsiausią nuosmukio gylį ir kita vertus, apie didžiausio augimo per pastaruosius dešimtmečius galimybę. Mes balansuojame tarp šių dviejų galimybių“ - sakė Ralph Axel.

Daugelis Volstryto analitikų tikisi, kad JAV dešimties metų trukmės skolos vertybinių popierių pajamingumas 2021 metų pabaigoje sieks du procentus. Loomis Sayles portfelio valdytojas Peter Palfrey mano, kad augimo potencialas siekia net iki 2,2 procento, jei ekonomika pastebimai atsigaus.
 
Dar nėra komentarų