H.Kuroda: ETF pirkimai neiškreipia rinkos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-01-27 15:15 Komentarai: (0)
Pasak Japonijos banko vadovo, Centrinio banko vykdomi biržose prekiaujamų fondų (ETF) vienetų pirkimai nedestabilizuos rinkos, tad įstaiga neketina keisti savo turto pirkimo programos, praneša Reuters.

Haruhiko Kuroda pareiškė, kad Japonijos bankas turi didelį nerealizuotą pelną iš turimų ETF. Aptariama suma yra maždaug 12–13 trln. jenų (116–125 mlrd. dolerių). Tai yra pastarojo meto Tokijo vertybinių popierių biržos prieaugio rezultatas.

„Mes vykdome ETF pirkimo programą pagal visapusišką pinigų švelninimo sistemą. Dabar mes neketiname nutraukti šios programos ar savo ETF pirkimų. Manau, kad mūsų ETF pirkimai netrikdo Tokijo vertybinių popierių biržos“ - tikino jis.

Apytikriais skaičiavimais, centrinio banko turimų ETF vertė nenukris žemiau jų balansinės vertės kol Nikkei indeksas nesumažės žemiau 21000 tūkstančio lygio. Šiuo metu jo vertė siekia 28635.21 punktą.

Pagal priimtą programą Japonijos bankas kasmet turi įsigyti 12 trln. jenų vertės ETF fondų vienetų. Tačiau pastaruoju metu buvo įtarimų, kad centrinis bankas pirkdamas ETF destabilizuoja vertybinių popierių rinką, o tai kelia per didelę riziką. Apskaičiuota, kad šiam Centriniam bankui priklauso ETF, kurių vertė yra apie 35 trln. jenų, kas sudaro beveik 80 procentų Japonijos ETF rinkos.
 
Dar nėra komentarų