Nauji rekordai Volstryte

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2021-01-08 00:46 Komentarai: (0)
Nepaisant nestabilios ir potencialiai pavojingos politinės padėties JAV, pagrindiniai akcijų rinkos indeksai ketvirtadienį pasiekė naujus visų laikų rekordus: Dow Jones 31041.13 (+0.69%), S&P500 3803.79 (+1.48%), Nasdaq 13067.48 (+2.56%). Investuotojai ciniškai spėja, kad demokratų valdymas trumpuoju laikotarpiu atneš spartesnį ekonomikos augimą ir didesnį nominalųjį įmonių uždarbį.

Trečiadienio riaušės Vašingtono Kapitolijuje buvo panašesnės į kraštovaizdį, kuris būdingas vadinamosioms bananų respublikoms, o ne į valdžios perdavimą supervalstybės sostinėje. Tačiau visa ši politinė suirutė Vašingtone „paslėpė“ daug svarbesnį politinį įvykį, kuris buvo Džordžijos rinkimų antrojo turo pabaiga. Visai netikėtai rinkimų „pratęsimą“ laimėjo abu demokratų kandidatai į Senatą, o tai reiškia, kad kairieji perėmė abiejų Kongreso rūmų kontrolę.

Su Joe Biden Baltuosiuose rūmuose demokratinė partija per dvi savaites perims visą galią Jungtinėse Amerikos Valstijose, o tai leis socialistams įgyvendinti beprotiškiausius ekonominius planus. Trumpuoju laikotarpiu tai patinka investuotojams, kurie dabar tikisi dar vieno trilijoną dolerių kainuosiančio naujų fiskalinių išlaidų paketo, kuris bus finansuojamas dar labiau didinant valstybės skolą.

Tačiau tai, kas paskatins ekonomiką trumpuoju laikotarpiu, ilgainiui gali kelti grėsmę didžiausios pasaulio ekonomikos pamatams. Jau nekalbant apie didelę valstybės skolą ir Federalinio Rezervo pinigų kūrimą, korporacijoms ir daugiausiai uždirbantiems amerikiečiams gali būti gerokai padidinti mokesčiai. Prieš rinkimus Joe Biden pažadai taip pat apėmė drakonišką kapitalo prieaugio apmokestinimo padidinimą ir internetinių monopolijų veikimo laisvės apribojimus.

Nepaisant to, akcijų rinka ne kartą įrodė, kad trumpesnis laikotarpis yra daug svarbesnis nei ilgesnis. Ketvirtadienio sesija Volstryte buvo paženklinta euforiniu augimu bei naujų istorinių rekordų pasiekimu.

Tęsiasi beprotybė susijusi su Tesla akcijomis, kurios šį kartą pabrango aštuoniais procentais, o per pastaruosius vienerius metus jų vertė pašoko net 769.87 procentais. Mažu ir nežymiai pelningumu pasižymintis elektrinių automobilių gamintojas yra įvertintas astronomine 716 milijardų dolerių suma, todėl Elon Musk yra turtingiausias žmogus pasaulyje. Šios kompanijos P/E rodiklis, remiantis bendru grynuoju pelnu uždirbtu per paskutinius keturis ketvirčius, siekia net 1600. Tesla yra puikus spekuliacinės manijos pavyzdys.

Taip pat atkreipkime dėmesį, kad ketvirtadienį biržos bulius palaikė paskelbta pozityvi ekonomikos statistika. Naujų bedarbių prašymų suteikti pašalpą buvo pateikta mažiau nei savaitę prieš tai, be to, kai laukta, jog šis rodiklis ūgtelės. Teigiamai nustebino ir paslaugų sektoriaus duomenys, kur ISM indeksas netikėtai padidėjo nuo 55,9 iki 57,2 balo, kai laukta, jog šis rodiklis kris iki 54,6 punktų. ISM didėjimas virš 50 lygio rodo spartesnį ekonominės veiklos augimo tempą analizuojamame sektoriuje. Prieš dvi dienas analogiškas gamybos sektoriaus rodiklis buvo dar labiau teigiamas.

Penktadienį po pietų bus paskelbti Amerikos darbo rinkos gruodžio mėnesio duomenys. Laukiama, kad bedarbystė padidėjo nuo 6.7 iki 6.8 procento, o sukurtų darbo vietų skaičius, lyginant su lapkričiu, smuktelėjo nuo 245 iki 71 tūkstančio.
 
Dar nėra komentarų