Didžiulė Europos Komisijos išleistų obligacijų paklausa

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-10-22 13:57 Komentarai: (0)
Europos Komisija paskelbė išplatinusi pirmąją 17 mlrd. eurų vertės socialinių obligacijų emisiją, kad finansuotų SURE priemonę, kuri padėtų apsaugoti darbo vietas ir išlaikyti užimtumą. Susidomėjimas net tryliką kartų viršijo pasiūlą.

Briuselis išleido į rinką dviejų rūšių obligacijas: 10 mlrd. eurų, kurių terminas baigsis 2030 metų spalio mėnesį ir 7 mlrd. eurų, kurių terminas - 2040 metai. Investuotojų susidomėjimas buvo labai didelis. Siūlymas baigėsi tryliką kartų viršijančia paklausa, o tai, kaip pažymėjo Europos Komisija, leido palankiai įvertinti abi obligacijas.

"Šios operacijos dėka Europos Komisija žengė pirmąjį žingsnį link pagrindinės pasaulinių skolų kapitalo rinkų lygos. Didelė investuotojų paklausa ir palankios sąlygos, kuriomis įvyko emisija, yra dar vienas įrodymas apie didelį susidomėjimą ES obligacijomis" - sakė Europos sąjungos biudžeto komisaras Johannes Hahn.

Europos Komisijos pateikta informacija rodo, kad dešimties metų obligacijų kaina buvo trimis baziniais punktais didesnė už vidutinę apsikeitimo sandorių palūkanų normą (palūkanų normos apsikeitimo sandorių normą, pagal kurią šalys apsidraudžia nuo palūkanų rizikos). Dvidešimties metų obligacijų kaina buvo keturiolika bazinių punktų didesnė už vidutinę apsikeitimo sandorių normą.

Tai didžiausia Europos Komisijos obligacijų emisija istorijoje. Apie sąlygas, kuriomis skolinamos rinkoje esančios lėšos, tiesiogiai pranešama valstybėms narėms, gaunančioms paskolas pagal SURE priemonę.

Finansų rinkose surinkti pinigai bus teikiami ES šalims paskolų forma, kad padėtų joms padengti išlaidas, tiesiogiai susijusias su nacionalinių sutrumpinto laiko mechanizmų ir panašių priemonių, nustatytų reaguojant į pandemiją, finansavimu. Tokios programos, kurias įdiegė daugelis valstybių narių, turėjo sustabdyti darbuotojų atleidimą, kai įmonėms jų nereikėjo.

Septyniolika valstybių narių gaus paramą pagal SURE priemonę darbo vietoms apsaugoti ir užimtumui išlaikyti. Didžiausia suma teks Italijai ir Ispanijai. Pirmoji šalis turi gauti 27,4 mlrd. eurų, o antroji - 21,3 mlrd. eurų.

Mėnesio pradžioje Europos komisija paskelbė, kad visa emisija pagal SURE priemonę iki 100 mlrd. eurų bus socialinės obligacijos.
 
Dar nėra komentarų