Teigiama Norvegijos valstybinio fondo grąža

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-10-15 14:05 Komentarai: (0)
Per trečią šių metų ketvirtį Norvegijos valstybinio investicinio fondo, kuris yra didžiausias tokio tipo fondas pasaulyje, grąža buvo teigiama, o daugiausiai uždirbta iš akcijų kainų prieaugio.

Remiantis Norges Bank Investment Management duomenimis, bendra fondo grąža 2020 metų liepos – rugsėjo mėnesiais buvo 4,3 procento, arba 412 milijardų Norvegijos kronų (44 mlrd. dolerių). Dėl augimo biržose fondo turimo akcijų portfelio vertė ūgtelėjo per minimą ketvirtį 5,7 procento. Grąža iš obligacijų irgi buvo teigiama ir siekė 1,1 procento, o iš nekilnojamo turto - 0,9 procento.

Fondas žymiai pagerino savo rezultatus po to, kai pirmąjį pusmetį užfiksavo neigiamą 3,4 procento grąžos lygį. Šis valstybinis investicinis fondas rugsėjo pabaigoje valdė 10,6 trilijono kronų vertės aktyvus. Daugiausiai, t.y. net 70,7 procento lėšų yra investuota į akcijas, 2,7 procento - į nekilnojamą turtą, o štai likusi dalis, t.y. 26,6 procento sudaro skolos vertybiniai popieriai.

Pastaruoju metu fondą kaip kapitalo teikėją naudoja Norvegijos vyriausybė. Šiais metais valdžia iš jo atsiėmė rekordines lėšas, kurių vertė siekė 347 mlrd. kronų, iš kurių 105 mlrd. kronų per praėjusį ketvirtį. Gautos lėšos buvo skirtos skatinti ekonomiką, kurią paveikė koronaviruso pandemija ir žemos naftos kainos. Norvegija labai stipriai priklausoma nuo naftos eksporto.
 
Dar nėra komentarų