Blogiausia Vokietijos ekonomikoje jau praeityje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-06-05 13:57 Komentarai: (0)
Anot Vokietijos Centrinio banko Bundesbank, šalies ekonomika išgyveno nuosmukį, susijusį su koronavirusu, ir vėl pradėjo augti.

Tačiau atšokimą kol kas labai slopina vis dar galiojantys apribojimai, skirti užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

Bundesbank skaičiavimais, šiais metais ekonomika smuks 7,1 procento, o per ateinančius dvejus metus įvyks reikšmingas atsigavimas.

Atšokimą palaikys plačios fiskalinės paskatos. Kanclerė Angela Merkel šią savaitę pristatė 130 milijardų eurų vertės planą, kuriame didžiausias dėmesys skiriamas vartojimo skatinimui ir investicijoms į infrastruktūrą, padidinant bendras išlaidas iki daugiau nei 1,3 trilijono eurų. Tai yra bene didžiausia paramos suma tarp Europos Sąjungos šalių.

Bundesbank vertinimu, paskutinė fiskalinės pagalbos dozė šiemet gali padidinti BVP daugiau nei 1 procentiniu punktu.

Balandį Vokietijos gamyklose paklausa sumažėjo rekordiškai. Pramonėje užsakymai krito net 25,8 procento palyginti su kovo mėnesiu ir neabejotinai viršijo prognozių mediana (-19,7 procento). Kovo mėnesį nuosmukis siekė penkiolika procentų.

Ypač nukentėjo gamybos priemonių gamintojai, kurių užsakymai sumažėjo daugiau kaip trisdešimt procentų.

Vokietijoje dėl krizės darbą jau prarado 600 tūkstančių žmonių, tuo tarpu maždaug 7 milijonai žmonių naudojasi laikina darbo užmokesčio fondo parama. Tačiau Bundesbank nesitiki, kad dėl pandemijos bus padaryta didelė žala šalies darbo rinkai.
 
Dar nėra komentarų