Europoje panaikinamas draudimas šortinti

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-05-18 17:09 Komentarai: (1)
Pirmadienį buvo panaikinti trumpųjų pardavimų (šortinimo) draudimai daugelyje didžiųjų Europos šalių, o reguliavimo institucijos nurodė, kad tokį sprendimą priėmė, nes susidarė ramesnės rinkos sąlygos.

Draudimai įsigaliojo kovo viduryje po to, kai akcijų rinkos visame pasaulyje patyrė istorinę kritimo bangą, nes koronaviruso plitimas Europoje pradėjo versti visas žemyno šalis stabdyti savo ekonomikas.

Trumpalaikis pardavimas (šortinimas) reiškia, kad investuotojas skolinasi vertybinį popierių ir parduoda jį atviroje rinkoje, kad vėliau galėtų jį įsigyti mažesne kaina, pasinaudodamas numatomu jo vertės sumažėjimu bei iš to uždirbti. Tai yra įprasta, nors ir prieštaringai vertinama praktika, ypač esant didelėms rinkos problemoms.

Sprendimas laikinai uždrausti šią praktiką atsirado po to, kai visos Europos Stoxx 600 indeksas per mėnesį iki kovo vidurio smuko 34 procentais, įskaitant kovo 12 dieną, kai fiksuotas didžiausias istorijoje vienos dienos jo procentinis sumažėjimas.

Europos bendras akcijų rinkų indeksas per balandžio mėnesį padidėjo 6,24 procento, tačiau nuo metų pradžios išlieka nusmukęs devyniolika procentų.

Pirmadienį Austrijos, Belgijos, Graikijos, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos vertybinių popierių rinkos priežiūros institucijos priėmė bendrą sprendimą panaikinti šortinimo apribojimus. Jungtinė Karalystė ir Vokietija draudimų nenustatė.

Prancūzijos ir Italijos rinkos priežiūros komisijos paminėjo „laipsnišką rinkų normalizavimą“.

Jack Inglis, Alternatyvių investicijų valdymo asociacijos (AIMA), atstovaujančios pasaulinei alternatyvių investicijų pramonei, generalinis direktorius pirmadienio pranešime pasveikino šį sprendimą.

„Mes tikimės, kad šio draudimo etapo patirtis lems platesnį pripažinimą, kad jie nepasiekia numatytų tikslų ir užkerta kelią rinkai bei pakenkia galutiniams investuotojams“ - teigė jis.

Įvairios institucijos teigė, kad draudimus įgyvendinusių šalių rinkos duomenys rodo, kad šie vertybiniai popieriai veikia ne geriau nei palyginamose jurisdikcijose, kuriems netaikomi apribojimai. Akcijos yra labiau nepastovios nei buvo prieš draudimus. Nuo tada, kai buvo nustatyti apribojimai, rinkose yra didesnis skirtumas.
 
1.   Parašė Baltas   2020-05-18 22:02  

Smagu, kai NASDAQ Vilnius- ne Europa...Nors ir vietiniai vadukai tamposi po visokias konferencijas su savo pigiom deklaracijom ar pamokslais, bet pačios biržos veikimo mechanizmo nesugaudo...Aišku, ir į Europą nereikia lygiuotis...